Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi deserti»Ašure»Kuvana pšenica sa jabukama

Kuvana pšenica sa jabukama

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5301533k
Kuvana pšenica sa jabukama
Fotografije: Sevdalina Irikova
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
6
"Probajte i podelite sa svima ovaj veličanstveni recept za kuvanu pšenicu sa jabukama"

Potrebni sastojci

  • pšenica - 350 g
  • voda - 1 litar
  • limun - kora 1/2 limuna
  • šećer - 1 šolja + jođ 1/2 šolje
  • jabuke - 2 komada, slatka i aromatična sorta
  • orasi - 150 g
  • cimet - za posipanje
  • cimet - 1 štapić
  • med - po 1 kašičica prilikom serviranja, po želji
  • so - prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Obeležavanje Zadušnica je u duhu hrišćanske vere. Na bugarskoj trpezi prisustvuje pšenica, koja je simbol Hristovog vaskrsenja. Kao varivo, ona sadrži mnogo korisnih sastojaka i mikroelemenata.

Pšenicu potopimo u hladnu vodu na dva sata. Prospemo vodu i operemo je dobro. Dodajemo ponovo hladnu vodu (volimo da ima više tečnosti) i stavljamo je da se kuva.

Čim voda provri, dodajemo prstohvat soli i smanjujemo vatru. Nakon oko 15minuta dodajemo štapić cimeta i izrendamo koru od limuna.

Za to vreme izvadimo unutrašnjost jabuke, posipamo šećerom i pečemo u rerni.

Ostavljamo da se ohladi. Kad se pšenica lepo skuva dodajemo šećer na kraju i dobro promešamo.

Odvajamo unutrašnjost jabuka, pasiramo i dodajemo u varivo (volim da eksperimentišem). Dopunjuje gustinu variva, a miris je božanstven.

Obično stavljam manje šećera pošto serviram sa po kašikom meda. Pitanje ukusa.

Na kraju izrendam oljuštene orahe, prethodne noći potopljene. Posipamo cimetom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: