Način pripreme
Obeležavanje Zadušnica je u duhu hrišćanske vere. Na bugarskoj trpezi prisustvuje pšenica, koja je simbol Hristovog vaskrsenja. Kao varivo, ona sadrži mnogo korisnih sastojaka i mikroelemenata.
Pšenicu potopimo u hladnu vodu na dva sata. Prospemo vodu i operemo je dobro. Dodajemo ponovo hladnu vodu (volimo da ima više tečnosti) i stavljamo je da se kuva.
Čim voda provri, dodajemo prstohvat soli i smanjujemo vatru. Nakon oko 15minuta dodajemo štapić cimeta i izrendamo koru od limuna.
Za to vreme izvadimo unutrašnjost jabuke, posipamo šećerom i pečemo u rerni.
Ostavljamo da se ohladi. Kad se pšenica lepo skuva dodajemo šećer na kraju i dobro promešamo.
Odvajamo unutrašnjost jabuka, pasiramo i dodajemo u varivo (volim da eksperimentišem). Dopunjuje gustinu variva, a miris je božanstven.
Obično stavljam manje šećera pošto serviram sa po kašikom meda. Pitanje ukusa.
Na kraju izrendam oljuštene orahe, prethodne noći potopljene. Posipamo cimetom.