Način pripreme
Operemo patlidžan, isečemo na pola i izvadimo unutrašnjost. Posolimoi ostavljamo u posudi pod naklonom da se ocedi gorak sok (oko 30-40 minuta).
Za to vreme propržimo u tiganju izgnječen beli luk, sitno iseckan luk i šargarepu, mleveno meso i patlidžn u 30 g ulja.
Dodajemo paradajz pire, šećer i krčka se oko 15 minuta.
Stavimo vodu u šerpu da provri, 20 g ulja, šećer, sok od lmuna, mirođiju i malo soli. Dodajemo patlidžan i kuvamo dok ne bude polugotov.
U pleh poređamo poluskuvan patlidžan. Napunimo smesom od mlevenog mesa i pečemo prethodno ugrejanoj rerni na 160 stepeni.
Posipamo rendanim kačkavaljem i pečemo na gornjem grejaču.
Posipamo sitno iseckanim peršunom.
Serviramo sa zelenom salatom ili turšijom - u zavisnosti od sezone.