Način pripreme
Prvo se pravi sos Bolonjeze. Za taj cilj luk, šargarepa i beli luk se očiste i sitno se iseckaju. U zagrejanoj masnoći se dinsta luk i šargarepa, a nakon toga se dodaje i beli luk.
Kada omekšaju, dodaje se teleće mleveno meso (po mogućstvu). Kada pobeli i pretvori se u mrve, sipa se vino.
Sačeka se da malo ispari, nakon čega se dodaje sitno naseckan ili pasiran paradajz. Sos se začinjava solju, origanom, bosiljkom i crnim biberom. Ostavlja se da se kuva na umerenoj temepraturi dok se ne zgusti.
Rigatoni se kuvaju dok ne bude polugotovi u posoljenoj vodi. Kada je gotovo, ocedi se.
Prebacuju se zajedno u sos u tepsiju, izmeša se i stavlja se u rernu da se peče otprilike 40 minuta.
Malo pre nego što budu gotove makarone u rerni, posipaju se izrendanim kačavaljem i parmezanom.
Rigatoni Bolonjeze u rerni su veoma ukusno zapečeno jelo sa mlevenim mesom.