Krem brule iz moje kuhinje

16/12/2018
"Zadovoljstvo za čula, krem od jaja, nežan kao pamuk i zlatan i hrskav karamel."
Priprema15 min.
Kuvanje6 min.
Ukupno21 min.
Porcije6
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano102
  • Pregledi tokom meseca3
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting5 od 5

Potrebni sastojci

  • žumanca - 6 komada, na sobnoj temperaturi
  • šećer - 100 g, kristal
  • vanila - 1 1/2 kašičice, ekstrakt
  • pavlaka - 30 - 35 % - 500 ml, visok procenat
  • šećer - na svaku posudicu po 1 supena kašika, za karamelizovanje gorionikom
* merne jedinice

Način pripreme

Možete raditi samo žicom, može i mikserom.

Rerna - 165 stepeni

posudice - 6 komada

gorionik.

U velikoj posudi žicom umutimo žumanca, šećer i vanilu dok smesa ne pobeli.

U šerpu sipamo pavlaku i stavljamo na umerenu vatru da se ugreje do trenutka kad počnu da se pojavljuju mehuriići sa strane na šerpi. Skinemo sa vatre i lagano dodajemo u žumanca uz neprestano mešanje.

Sipamo smesu u posudice kroz veliku cediljku, tako se izbegava pena koja se stvorila prilikom mućenja. Možemo i uz pomoć kašike skinuti penu koja je u cediljki.

Posudice stavimo na paru.

Pecčemo na 165 stepeni oko 30-35 minuta

Ostavimo da se potpuno ohladi.

Pre serviranja u svaku posudu sipamo po 1 supenu kašiku belog šećera i gorionikom gorimo dok se ne stvori karamel.

Izvor Francuska kuhinja.

Napomena Izuzetno jedostavan i ukusan desert. Koristila sam gorionik za pripremu karamela od posipanog šećera. Kad se pravi karamel na ovom kremu, on odozgo treba da bude kao staklo i lepo je kada se slomi kašikom, to je pravi krem brule, da se oseća hrskav karamel. Stavljam upravo takvu sliku da se vidi kako se slomio.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar