Milibrot kiflice iz moje kuhinje

22/01/2018
"Kiflice, pripremljene sa toliko mnogo ljubavi, nema šanse da vas ne dirnu u srce "
Priprema20 min.
Kuvanje25 min.
Ukupno45 min.
Porcije24
Skuvao je+1 poen
Budi prvi koji je skuvao
  • Ukupno pregledano662
  • Pregledi tokom meseca4
  • Pregledi tokom sedmice1
  • Rejting3 od 5

Potrebni sastojci

  • početak
  • brašno - 25 g
  • voda - 15 ml
  • za testo
  • brašno - 450 g do 500 g
  • skrob - 30 g ili puding od vanile
  • mleko - 40 g, u prahu
  • šećer - 80 g
  • so - 1/4 kašičice
  • voda - 150 ml, topla
  • jaja - 1 komad ili 2 žumanca
  • kvasac - 7 g, suv
  • maslac - 70 - 75 g, na sobnoj temperaturi
  • limun - 1 komad, na sobnoj temperaturi
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • rum - 1 supena kašika
  • nadev - po želji, slatko ili čokolada za kuvanje
  • za premazivanje i posipanje
  • jaja - 1 komad, žumance
  • sveže mleko - 1 l
  • šećer - krupniji kristal ili vanilin šećer, ili smeđi šećer
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 160-170 stepeni

Ravan pleh, obložen papirom za pečenje.

Radite mikserom!

POČETAK:

Prvo stavite vodu da provri u maloj posudi na vatri i dodajte brašno. Energično mešajte dok smesa ne postane glatka i žica ostavlja tragove po dnu posude. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi.

TESTO:

Kvasac sipajte u toplo mleko i ostavite 10-15 minuta da se aktivira. Sve suve sastojke stavite u posudu miksera ili u posudu i ručnim mikserom, sa žicama za testo, dodajte kvasac, smesu od vode i brašna, jaje, vodu, rum, koru od limuna i vanilu.

Mutite oko 4 do 5 minuta dok ne dobijete lepljivo testo. Nemojte prestajati da mutite i dodajte kockcie maslaca, na sobnoj temperaturi, sačekajte da testo upije svaku kockicu i onda dodajte sledeće. Gotovo testo sipajte na brašnom posutu radnu površinu, oblikujte lopte i stavite u namazanu posudu da nadođe, pokrijte folijom.

Kad testo bude gotovo, pospite brašnom radnu površinu, prebacite testo na nju i ponovo mesite da nema šupljina u mehurića sa vazduhom i oblikujte testo na dug cilindar. Isecite na 24 komada i rukama oblikujte elipsu i uvijte u kiflice. Po želji stavite nadev. Poređajte na papir za pečenje i ostavite ponovo da nadođe 30 minuta. Namažite umućenim žumancem sa svežim mlekom i obilno pospite šećerom. Pecite na 170 stepen oko 20-25 minuta.

NAPOMENA: ovaj neobičan početak čini testo sočnijim i čini da duže vremena bude mekano i vazdušasto. U početku je testo dosta lepljivo, ali kad nadođe dovoljno bude elastično i odgovarajuće za rad. Nadev je od čokolade za kuvanje. Posuto je obilno smeđim šećerom.

Rejting

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Oceni:

Komentari

Pošalji

Budi prvi, koji će postaviti komentar