Način pripreme
Rerna - 160-170 stepeni
Ravan pleh, obložen papirom za pečenje.
Radite mikserom!
POČETAK:
Prvo stavite vodu da provri u maloj posudi na vatri i dodajte brašno. Energično mešajte dok smesa ne postane glatka i žica ostavlja tragove po dnu posude. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi.
TESTO:
Kvasac sipajte u toplo mleko i ostavite 10-15 minuta da se aktivira. Sve suve sastojke stavite u posudu miksera ili u posudu i ručnim mikserom, sa žicama za testo, dodajte kvasac, smesu od vode i brašna, jaje, vodu, rum, koru od limuna i vanilu.
Mutite oko 4 do 5 minuta dok ne dobijete lepljivo testo. Nemojte prestajati da mutite i dodajte kockcie maslaca, na sobnoj temperaturi, sačekajte da testo upije svaku kockicu i onda dodajte sledeće. Gotovo testo sipajte na brašnom posutu radnu površinu, oblikujte lopte i stavite u namazanu posudu da nadođe, pokrijte folijom.
Kad testo bude gotovo, pospite brašnom radnu površinu, prebacite testo na nju i ponovo mesite da nema šupljina u mehurića sa vazduhom i oblikujte testo na dug cilindar. Isecite na 24 komada i rukama oblikujte elipsu i uvijte u kiflice. Po želji stavite nadev. Poređajte na papir za pečenje i ostavite ponovo da nadođe 30 minuta. Namažite umućenim žumancem sa svežim mlekom i obilno pospite šećerom. Pecite na 170 stepen oko 20-25 minuta.
NAPOMENA: ovaj neobičan početak čini testo sočnijim i čini da duže vremena bude mekano i vazdušasto. U početku je testo dosta lepljivo, ali kad nadođe dovoljno bude elastično i odgovarajuće za rad. Nadev je od čokolade za kuvanje. Posuto je obilno smeđim šećerom.