Način pripreme
Da bismo pripremili slatku i zdravu salamu, potreban nam je blender. Ja koristim mašinicu za mlevenje kafe, pošto samelje finije.
Ovsene pahuljice (miks) treba da sameljete na brašno/prah.
Orahe meljem u specijanoj mašinici zaorahe, ako nemate, možete nožem da ih isečete. Ne treba da budu mnogo sitni, da bi se osećali.
Bilo bi dobro da maslac od kokosa rastopite ili na pari ili u mikrotalasnoj.
Izvadite koštice iz urmi. Uz pomoć noža urme sitno isecite.
Nakon ovde pripreme možemo zamesiti salamu.
U veliku posudu stavljamo samlevene ovsene pahuljice, steviju, kokos, kakao i cimet. Dobro promešamo kašikom.
Dodajemo kokosov maslac, kokosovo mleko i jaje i nastavljamo da mešamo kašikom.
Na kraju dodajemo ostale sastoje - urme, godži bobice i orahe.
Zamesimo testo - ono će biti mnogo lepljivo i zbog toga su nam potrebne fine ovsene pahuljice (one će igrati ulogu kao obično testo, posipajući ih, prestaje da se lepi po rukama).
Sipamo ovsene pahuljice, svuda posipamo i nastavljamo da mesimo.
Uzimamo običnu providnu foliju i sipamo smesu na njega.
Oblikujemo dugo parče sa kalupom zas salamu, posipamo kokosom i uvijamo.
Ostavljamo u frižideru na 12 sati da se stegne.