Način pripreme
Priprema kavijara:
Ako odvojite ikru od sveže ribe, možete čuvati u tegli da ga umutite. Operite dobro, očistite od žilica, procedite, posolite dobro, pospite obilno solju i zatvorite u tegle.
Ostavite da stoji u frižideru više od mesec dana. Tako će ikra da uzri i možete ga koristiti za mućenje kasnije.
Kad budete mutili, potrebno je da prvo operemo dve pune supene kašike zrelog kavijara u cediljki tekućom vodom. Sipajte ga u posudu. Isecite luk sitno i zajedno sa ikrom mutite štapnim mikserom dok ne dobijete homogenu smesu.
Sredinu hleba odvojite i potopite u vodu, nakon toga dobro ocedite kroz sito za brašno. U posudi u kojoj ćete mutiti pomešajte kavijar sa hlebom.
Umutite smesu mikserom, uljučenom na srednju brzinu, malo po malo i postepeno sipajte ulje dok ne dobijete kavijar lepe gustine. Na kraju začinute sa jednim isceđenim limunom, ako je potrebno možete dodati malo soli.
Ukrašavanje zalogaja:
Dobro je da crni hleb bude isečen na tanke kriške. Njih isecite na kockice ili trouglove širine oko 3-4 cm. Namažite umućenim kavijarom u jednakom sloju.
Na svaku stavite komad dimljenog lososa, uvijenog u rolat koji liči na ružicu. Iseckajte dva struka mirođije i sipajte preko graška, a posle promešajte da se zalepi.
Ukrasite zalogaje zrnima graška i kukuruzom i krugom isečene masline.