Način pripreme
Pile se opere i očisti. Prebacuje se u šerpu sa hladnom vodom u kojoj smo prethodno rastvorili morsku so. Voda treba da ga potpuno pokrije. Pokrijte poklopcem i ostavite u frižideru najmanje 8 sati. Zatim se opere i osuši.
U šerpi istopite maslac na laganoj vatri, dodajte sok od limuna i suve začine po ukusu (majčina dušica, origano, ruzmarin, bosiljak) i biber i sitno mlevene ljuspice ljute tucane paprike.
Piletinu dobro premažite iznutra i spolja mešavinom sa maslacem, po želji možete u grudni koš staviti dve-tri cele glavice belog luka i krupno iseckanu šargarepu ili ih zameniti jabukama.
U pleh sipajte malo vode, toliko da prekrije dno, i stavite pile u zagrejanu rernu na 225 stepeni 10 minuta.
Zatim smanjite na 175 stepeni i pecite veliko pile dok temperatura unutar pileta ne dostigne 75-80 stepeni. S vremena na vreme prelijte pile sosom iz pleha koji se formirao tokom kuvanja.
Dok se pile peče, možete ga i okretati da se još brže i ravnomernije skuva.
Ako nam je preostalo pileće glazure od maslaca, premažite je preko piletine nakon vađenja iz rerne.
Prijatno! I ne može drugačije sa ovim velikim i hiper-sočnim pečenim piletom!