Veliko pečeno pile

ZoriZori
Guru
7292375k218
Veliko pečeno pile
Fotografije: Zori
1 / 3
26/01/2024
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
4
"Prijatno! I ne može drugačije sa ovim velikim i hiper-sočnim pečenim piletom!"

Potrebni sastojci

  • pile - 1 komad, veliko
  • so - 3 kašike, morska
  • šargarepa - 1 komad
  • beli luk - 3 glavice
  • za premazivanje
  • maslac - 75 g
  • sok od limuna - 2 kašike
  • provansalski začini - 1 kašika, suvi (majčina dušica, origano, ruzmarin, bosiljak)
  • biber - po ukusu
  • tucana ljuta paprika
* merne jedinice

Način pripreme

Pile se opere i očisti. Prebacuje se u šerpu sa hladnom vodom u kojoj smo prethodno rastvorili morsku so. Voda treba da ga potpuno pokrije. Pokrijte poklopcem i ostavite u frižideru najmanje 8 sati. Zatim se opere i osuši.

U šerpi istopite maslac na laganoj vatri, dodajte sok od limuna i suve začine po ukusu (majčina dušica, origano, ruzmarin, bosiljak) i biber i sitno mlevene ljuspice ljute tucane paprike.

Piletinu dobro premažite iznutra i spolja mešavinom sa maslacem, po želji možete u grudni koš staviti dve-tri cele glavice belog luka i krupno iseckanu šargarepu ili ih zameniti jabukama.

U pleh sipajte malo vode, toliko da prekrije dno, i stavite pile u zagrejanu rernu na 225 stepeni 10 minuta.

Zatim smanjite na 175 stepeni i pecite veliko pile dok temperatura unutar pileta ne dostigne 75-80 stepeni. S vremena na vreme prelijte pile sosom iz pleha koji se formirao tokom kuvanja.

Dok se pile peče, možete ga i okretati da se još brže i ravnomernije skuva.

Ako nam je preostalo pileće glazure od maslaca, premažite je preko piletine nakon vađenja iz rerne.

Prijatno! I ne može drugačije sa ovim velikim i hiper-sočnim pečenim piletom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: