Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Teletina»Dinstana teletina»Božanstvena teletina sa viskijem i šljivama

Božanstvena teletina sa viskijem i šljivama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Božanstvena teletina sa viskijem i šljivama
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 10
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
90 min.
Ukupno
110 min.
Porcije
3
"Ukus je stvarno božanstven, a miris ne možemo opisati rečima, nego treba sami da osetite"

Potrebni sastojci

  • teleće meso - 550 g (obrazi ili ribić)
  • luk - 100 g (1 mala ili srednja glavica)
  • paprike - 1 komad, zelena
  • paradajz - 1 komad
  • beli luk - 2 čena
  • šljive - 4 komada (santa rosa) ili plave
  • goveđi bujon - 1 kockica
  • voda - 300 ml
  • viski - 200 g
  • brašno - 1 supena kašika, puna
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • biber - po ukusu
  • origano - 1 supena kašika
  • peršun - 1 kašičica
  • so - po ukusu
  • ulje - oko 50 ml
  • karanfilić - 1 cvetić
  • lovorov list - 1 - 2 lista
  • cimet - 1 prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Za ovaj recept uvek koristim teleće obraze, zato što su krti i ukusni, ali sa ribićem isto dobijate dobre rezultate.

Meso obavezno očistite od žilica, ako koristite obraze takođe isecite višak masti po površini. Isecite komade veličine 3 sa 3 cm približno.

Stavite komade u posudu i pomešajte sa brašnom, origanom, peršunom i alevom paprikom.

Ugrejte ulje i ispržite teleće meso sa svih strana. Izvadite i čuvajte u posudi sa poklopcem ili uvijeno aluminijumskom folijom.

Sitno iseckajte luk, bei luk, papriku i paradajz, stavite ih da se prže u istoj masnoći od mesa i sipajte još malo ako je potrebno. Nakon 7-8 minuta sipajte alkohol i 100 ml od vode sa rastvorenim bujonom u njoj.

Stavite meso i poklopite da se sve dinsta 25 minuta. Kad prođe vreme, skinite poklopac i sipajte preostalu vodu, stavite karanfilić, lovorov list i malo soli (pazite da ne presolite, pošto je kockica bujona slana). Dinstajte još 35-40 minuta.

Pripremite šljive, odvojite ih od koštica i isecite na četvrtine ili na manje komade, kako vam se dopada.

Imajte u vidu da ako su veći, donekle će sačuvati celinu, u protivnom će omekšati i rastvoriće se u sosu, što ga čini još ukusnijim, kiselkastim i sa mnogo delikatnim slatkim ukusom.

Kad prođe 40 minuta, dodajte šljive i cimet i kuvajte sa otvorenim poklopcem da se sos redukuje - 10 minuta.

Gotovo jelo servirajte toplo. Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: