Način pripreme
Za ovaj recept uvek koristim teleće obraze, zato što su krti i ukusni, ali sa ribićem isto dobijate dobre rezultate.
Meso obavezno očistite od žilica, ako koristite obraze takođe isecite višak masti po površini. Isecite komade veličine 3 sa 3 cm približno.
Stavite komade u posudu i pomešajte sa brašnom, origanom, peršunom i alevom paprikom.
Ugrejte ulje i ispržite teleće meso sa svih strana. Izvadite i čuvajte u posudi sa poklopcem ili uvijeno aluminijumskom folijom.
Sitno iseckajte luk, bei luk, papriku i paradajz, stavite ih da se prže u istoj masnoći od mesa i sipajte još malo ako je potrebno. Nakon 7-8 minuta sipajte alkohol i 100 ml od vode sa rastvorenim bujonom u njoj.
Stavite meso i poklopite da se sve dinsta 25 minuta. Kad prođe vreme, skinite poklopac i sipajte preostalu vodu, stavite karanfilić, lovorov list i malo soli (pazite da ne presolite, pošto je kockica bujona slana). Dinstajte još 35-40 minuta.
Pripremite šljive, odvojite ih od koštica i isecite na četvrtine ili na manje komade, kako vam se dopada.
Imajte u vidu da ako su veći, donekle će sačuvati celinu, u protivnom će omekšati i rastvoriće se u sosu, što ga čini još ukusnijim, kiselkastim i sa mnogo delikatnim slatkim ukusom.
Kad prođe 40 minuta, dodajte šljive i cimet i kuvajte sa otvorenim poklopcem da se sos redukuje - 10 minuta.
Gotovo jelo servirajte toplo. Prijatno!