Način pripreme
Od navedenih sastojaka za testo zamesite testo koje treba da bude glatko. Podelite ga na četiri dela. Od svakog napravite dug fitilj. Svaki fitilj isecite na 18 delova. Od njih dlanovima napravite loptice veličine malog oraha. Pritisnite ih lagano i poređajte u pleh u razmaku jedna od druge, na papiru za pečenje.
Pecite medenjake u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni dok ne porumene, oko 10-12 minuta. Kad se ohlade, izvadite oštrim nožem mali deo sa donje strane svake loptice.
Nadev pravimo na sledeći način:
Pomešamo mrvice od izvađene unutrašnjosti kolačića sa jednom šoljom oraha, krupnije samlevenim, nakon toga prelivamo sa jednom šoljom ugrejanog svežeg mleka i jednom vanilom. Dok je još toplo dodajemo maslac i dobro promešamo. Možemo dodati i 2-3 kašike džema.
Od pripremljenog nadeva uzimamo po jednu punu kašičicu i stavljamo u izvađen deo jednog medenjaka. Zalepimo po dve, pritiskamo pažljivo i ostavljamo da izađe malo od nadeva sa strane.
Medene loptice uvaljajte u mlevene orahe da se zalepe okolo.
Dobro je da odstoje jednu noć, zato što omekšaju a i odlične su sledećeg dana. Nemojte propustite da obradujete porodicu ili omiljene goste ovim ukusnim medenjacima sa nadevom.