Domaći proizvodi od testa su mnogo ukusniji i imaju lepši miris od kupljenih. Uvek treba odabrati domaće pripremljeno testo, jer smo sigurni šta smo stavili u njega, a i ukus im je mnogo bolji. Ali kako da umesimo lepo testo?
U opštim crtama, imamo dve vrste testa - sa i bez kvasca. Ni jedan podizač testa ne može da poveća zapreminu testa kao kvasac. U prodavnicama možete kupiti suvi i sveži kvasac.
Obavezno je da kod mešenja testa kvasac rastvorite u malo tople vode. Ako dodate i šećer, narastanje će se ubrzati. Suvi kvasac ne morate rastvarate pre mešenja, već da ga direktno dodate u brašno. Ako je vaše testo sa sodom bikarbonom, one ne treba da naraste pre pečenja.
Osim što treba da pazite sa kvascem, postoje i druge male tajne kod mešenja. Uvek prosejte brašno i ostavite ga da malo odstoji. Radite u toploj prostoriji. Napravite udubljenje u brašnu i unutra sipajte rastvoreni kvasac, jaja i druge sastojke, koji su navedeni u receptu.
Testo uvek treba da narasta na toplom mestu, a nakon toga se ponovo umesi sa još brašna, ako je potrebno. Ako pak pripremate testo sa maslacem, nemojte da ga mesite predugo, neće biti kvalitetno. U bilo koju svrhu vam je potrebno testo, mesite ga dok se u njemu ne pojave mehurići.
Komentari