Način pripreme
U šerpu sipamo šećer, vodu, glukozu, cimet, ružice karanfilića i isečenu pomoradnžu zajedno sa korom, koru sam dobro oprala toplom tekućom vodom, iako je bila BIO.
Stavimo na jaku vatru da provri i nakon toga smanjimo temperaturu i ostavljamo da se krčka oko 8/10 minuta. Skidamo sa vatre i ostavljamo da se potpuno ohladi sa začinima. Pre nego što prelijemo baklavu začine vadimo.
U multipraktiku sameljemo orahe, cimet i prezle sa 2-3 obrtaja. Orasi treba da budu većih komadića.
Dno i ivice pleha prečnika 35/25 cm dobro namažemo rastopljenim maslacem. Otvaramo kore. Odvajamo 4 kore sa strane, uvijamo u foliju da se ne suše, one će biti potrebne za završavanje baklave.
Stavljamo jednu koru tako da pokrije pola dna pleha i deo listova da izlazi van pleha. Preklapamo sa još jednom korom koja potpuno pokriva dno i takođe da ima kora van pleha (pogledajte slike u galeriji, da biste bolje razumeli).
Kašikom stavljamo od rastopljenog maslaca, ne štedimo maslac. Odozgo stavljamo još dve kore na isti način, takođe svaku namažemo maslacem. Posipamo orasima i nakon toga nove dve kore, svaku namažemo maslacem i takođe treba da izlazi van pleha.
Dalje mažemo sledeće kore maslacem i sipamo od nadeva. Kad završimo deo kora stavljamo unutra, poklapamo i namažemo maslacem. Odozgo počinjemo da ređamo one 4 odvojene kore, ređamo koru-maslac, koru-maslac dok ne potrošimo. Ostaće malo više od šolje za kafu maslaca, ostavite sa strane.
Poređanu baklavu ostavljamo na hladnom 20-30 minuta. Kad se dobro zamrzne, sečemo na romboide ili kockcie, ne sečemo do kraja, najviše gornje kore. Ovako isečene prelivamo preostalim toplim, rastopljenim maslacem.
Pečemo na 155-160 stepeni. Baklavu pečemo oko 50-60 minuta ili dok ne dobije lepu braonskastu boju.
Toplu grčku baklavu prelivamo hladnim šećernim sirupom i nakon toga sečemo do dna nožem. Ostavljamo na sobnoj temepraturi, ne pokrivamo i ostavljamo da se potpuno ohladi. Čuvamo na hladnom i ima dug rok trajanja, do tri meseca.
Baklava ima tačne proporcije koje sam potpuno pratila. Sirupa je sasvim dovoljno, uprkos tome što se u početku čini da nema dovoljno.
Serviramo po 2 mala parčeta baklave.