Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Baklava»Grčka baklava

Grčka baklava

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Grčka baklava
Fotografije: marcheva14
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
20
"Eh, ovu grčku baklaviu ćemo sanjati još dugo, verujemo da će se i vama toliko osladiti"

Potrebni sastojci

  • sirup
  • šećer - 600 g kristal
  • voda - 400 g
  • glukoza - 60 g (ako nemate možete staviti med)
  • cimet - 1 komad, štapić
  • karanfilić - 5 ružica
  • pomorandža - 1 komad, isečena na četiri dela
  • baklava
  • kore - 500 g
  • maslac - 400 g, rastopljen
  • cimet - 1/2 supeen kašike
  • karanfilić - 1/4 kašičice, samleveni
  • orasi - 200 g, samleveni na krupnije komada
  • prezle - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

U šerpu sipamo šećer, vodu, glukozu, cimet, ružice karanfilića i isečenu pomoradnžu zajedno sa korom, koru sam dobro oprala toplom tekućom vodom, iako je bila BIO.

Stavimo na jaku vatru da provri i nakon toga smanjimo temperaturu i ostavljamo da se krčka oko 8/10 minuta. Skidamo sa vatre i ostavljamo da se potpuno ohladi sa začinima. Pre nego što prelijemo baklavu začine vadimo.

U multipraktiku sameljemo orahe, cimet i prezle sa 2-3 obrtaja. Orasi treba da budu većih komadića.

Dno i ivice pleha prečnika 35/25 cm dobro namažemo rastopljenim maslacem. Otvaramo kore. Odvajamo 4 kore sa strane, uvijamo u foliju da se ne suše, one će biti potrebne za završavanje baklave.

Stavljamo jednu koru tako da pokrije pola dna pleha i deo listova da izlazi van pleha. Preklapamo sa još jednom korom koja potpuno pokriva dno i takođe da ima kora van pleha (pogledajte slike u galeriji, da biste bolje razumeli).

Kašikom stavljamo od rastopljenog maslaca, ne štedimo maslac. Odozgo stavljamo još dve kore na isti način, takođe svaku namažemo maslacem. Posipamo orasima i nakon toga nove dve kore, svaku namažemo maslacem i takođe treba da izlazi van pleha.

Dalje mažemo sledeće kore maslacem i sipamo od nadeva. Kad završimo deo kora stavljamo unutra, poklapamo i namažemo maslacem. Odozgo počinjemo da ređamo one 4 odvojene kore, ređamo koru-maslac, koru-maslac dok ne potrošimo. Ostaće malo više od šolje za kafu maslaca, ostavite sa strane.

Poređanu baklavu ostavljamo na hladnom 20-30 minuta. Kad se dobro zamrzne, sečemo na romboide ili kockcie, ne sečemo do kraja, najviše gornje kore. Ovako isečene prelivamo preostalim toplim, rastopljenim maslacem.

Pečemo na 155-160 stepeni. Baklavu pečemo oko 50-60 minuta ili dok ne dobije lepu braonskastu boju.

Toplu grčku baklavu prelivamo hladnim šećernim sirupom i nakon toga sečemo do dna nožem. Ostavljamo na sobnoj temepraturi, ne pokrivamo i ostavljamo da se potpuno ohladi. Čuvamo na hladnom i ima dug rok trajanja, do tri meseca.

Baklava ima tačne proporcije koje sam potpuno pratila. Sirupa je sasvim dovoljno, uprkos tome što se u početku čini da nema dovoljno.

Serviramo po 2 mala parčeta baklave.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: