Način pripreme
Prvo u šerpu stavljamo šećer sa vodom i ostavljamo da se kuva na ringli.
U smesu stavljamo i kriške limuna.
Kada se sirup zgustio, skidamo ga i ostavljamo sa strane.
Uzimamo kore za pitu.
Razvijamo ih i sečemo po dužini na tri jednaka dela.
Uzimamo jednu kor od naseckanih, premazujemo istopljenim maslacem, stavljamo odozgo još jednu i nju premazujemo.
Od jednog kraja kore do drugog posipamo smesom koju smo prethodno sakupili od kikirikija i oraha.
Pažljivo počinjemo da uvijamo u harmoniku od jedne strane ka drugoj.
Kada stigne do kraja, savijamo obe strane ka sredini i pokrivamo oba kraja.
Dobijaju se školjkice koje ređamo u okruglu tepsiju.
U posudicu u kojoj je istoljeni maslac dodajemo i ulje i dobro mešamo.
Veoma dobro premazujemo baklavu odozgo.
Stavljamo u rernu da se peče na 180 stepeni dok ne porumeni.
Ostavljamo da tako odstoji 5-6 minuta i tada zalivamo hladnim šećernim sirupom.
Ostavljamo sa strane kako bi upio sirup i nakon toga poslužujemo.
Serviramo božićni kolač na trpezu.
Ako vam je dosadila klasična baklava, ovog Božića probajte božićnu baklavu u školjkicama.