Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Torta od piškota»Torta od piškota sa bananama i čokoladom

Torta od piškota sa bananama i čokoladom

Potrebitel#196367Potrebitel#196367
Početnik
18549
Torta od piškota sa bananama i čokoladom
Fotografije: Potrebitel#196367
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
8
"Svi recepti u kojima se govori o tortama su među našim omiljenim, ali ovaj nam je poseban favorit"

Potrebni sastojci

  • piškote - 200 g
  • za krem
  • sveže mleko - 600 ml
  • vanila - 1 skrob
  • žumaca - 3 komada
  • šećer - 4 supene kašike
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • bela čokolada - 100 g
  • umućena pavlaka - 350 g
  • banane - 1 - 2 komada
  • za prelivanje
  • kakao - 200 ml ili kafa
  • za ganaš
  • mlečna čokolada - 100 g
  • pavlaka - 100 ml
  • po želji
  • lešnici - pokriveni čokoladom
* merne jedinice

Način pripreme

Za krem sipamo 500 ml od mleka u šerpu i ostavljamo na vatri da provri zajedno sa šećerom.

Umutimo 3 žumanca, skrob i preostali mleko dok ne dobijemo glatku kašu i dodajemo ih u vrelo mleko uz neprestano mešanje da se ne stvore grudvice. Mešamo na tihoj vatri dok se ne stvori gust krem.

Isečemo belu čokoladu i dodajemo u vreo krem, mešamo dobro i ostavljamo krem da se ohladi. Kad se krem ohladi, dodajemo u njega umućenu pavlaku i krem je gotov.

Za oblikovanje torte na kratko potopite piškote u kakao u poređamo ih u kalup po želji, prelijemo polovinom krema i poređamo odogo krugove banane, ponavljamo proceduru i ostavljamo tortu u frižideru na kratko.

Za ganaš isečemo mlečnu čokoladu sitno, prelijemo pavlakom i ugrejemo na pari dok ne dobijemo sjajnu homogenu smesu.

Prelijemo tortu ganašem i ostavljamo da se stegne u frižideru na nekoliko sati, po želji ukrasimo lešnicima, prelivenim čokoladom.

Bon apeti!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: