Način pripreme
Seme suncokreta potopimo u toplu vodu na oko 3 sata. Operemo i ocedimo.
U blenderu sameljemo sa malo vode. Kad dobijemo kašu, dodajemo preostalu vodu i meljemo još, dok ne dobijemo nešto kao ajran.
U posudu sipamo dobijenu tečnost od suncokreta i iscedimo sok od limuna. Dodajemo so.
Krastavac sečemo na kockice ili izrendamo. Dodajemo beli luk i mirođiju.
Napomena: Kad napravimo tarator, mleko uopšte nema ukus semena suncokreta. Limun ga čini kiselkastijim, ali liči na kiselo mleko i zato svako sam može da proceni koliko limuna da stavi, kad dodamo i ostale sastojke čak i malo, uopšte se ne oseča ukus limuna.
Nisam probala sa mnogo soka od limuna tako da ne garantujem da je sa celim isceđenim limunom bolje. Možemo dodati ulje, ali nije obavezno zato što i bez toga pravi od suncokreta i nije potrebno još.
Komentari