Način pripreme
Povrće se očisti i iseče na parčiće. Izdvoji se četvrtina paradajza i jedno parčence paprike, krastavca i luka.
Ostalo se stavlja u posudu blendera ili multipraktika. Može da se radi i jakim ručnim mikserom.
Sipa se maslinovo ulje, voda, sirće i posoli se. Sve se samelje u što je moguće finiju konzistenciju oko 3-4 minuta.
Ako vam je moćan uređaj, gaspaćo treba da je potpuno spreman za konzumaciju, ali ako niste uspeli da postignete nežnu i finu konzistenciju obavezno procedite, da se odstrane ostaci kožica ili semenke od paradajza.
Ostavite u frižideru 2 sata da se dobro ohladi.
Pre serviranja iseckajte na male kocke izdvojene parčiće povrća. Začinite ih sa malo soli, maslinovog ulja i sirćeta.
U svaku porciju pospite njih i krutone ili servirajte odvojeno u posudicama na stolu, da svako stavlja koliko želi.
Po želji takođe možete da stavite u svaku porciju i po dve-tri kocke leda. Ne preterujte sa ledom, da vam se čorba ne razvodni.
Ova španska hladna čorba je idelana kao predjelo tokom vrelih dana.
Od ključnog značaja za savršen ukus gaspaća je paradajz, koji treba da je kvalitetan i mesnat.