Način pripreme
Tilapija je vrsta bele ribe, osim što je mnogo ukusna, jednostavna je za pripremu.
Operemo i dobro osušimo filete ribe. Poređamo ih na dasku/tanjir i posipamo solju, utrljamo so u njih. Okrećemo ih i ponavljamo proceduru.
U pleh stavljamo papir za pečenje i poređamo ribu. Prelivamo je sa malo soka od limuna (za egzotičniju notu možete dodati malo soka od pomorandže). Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 190 stepeni 35-40 minuta.
Dok se fileti peku, pripremamo salatu od krompira. Oljuštimo pola kilograma krompira i sečemo na kocckice. Stavljamo ih da se kuvaju dok ne budu gotovi, ali pazimo da ne omekšaju previše i da se ne raspadnu.
Procedimo u cediljki/đevđiru i prelivamo hladnom vodom jedan minut. Nakon toga dobro ocedimo od vode, prebacujemo krompir u odgovarajuću posudu.
Dodajemo praziluk, isečen na polukrug i začinimo solju, biberom, uljem i sokom od limuna. Dobro promešamo i vadimo ribu, ostavljamo nekoliko minuta da salata odstoji i da upije ukuse.
Filete serviramo tople sa prilogom od krompira. Da ne zaboravimo i sok od limuna koji treba da bude na stolu.