Gurabije sa limunom

MarianaMariana
Šef kuhinje
261682k53
Gurabije sa limunom
Fotografije: Mariana
2 / 4
29/01/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
6
"Miris koji će sve brzo okupiti oko stola - gurabije sa limunom za celu porodicu"

Potrebni sastojci

  • šećer - 1/2 šolje
  • kiselo mleko - 1/2 šolje
  • belanca - 3 komada
  • ulje - 1/2 šolje
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • šećer - za posipanje
  • limun - sok od 1/2 limuna + kora jednog limuna
  • brašno - koliko je potrebno
* merne jedinice

Način pripreme

Tri jajeta na sobnoj temperaturi odvajamo na belanca i žumanca. U posudu stavljamo belanca. Mutimo žicom dok smesa ne pobeli i ne postane gusta. Dodajemo šećer i ponovo dobro umutimo.

U kiselo mleko stavljamo kesicu praška za pecivo i promešamo. Dodajemo i njega u posudu. Dodajemo ulje i sve dobro promešamo. Iscedimo 1/2 limuna i sok stavljamo u druge sastojke.

Izrendamo koru jednog limuna za ukus i miris i ponvo sve mešamo dok ne dobijemo homogenu smesu.

Na kraju stavljamo brašno postepeno i u delovima, mešamo spatulom. Kad postane teško da se meša spatulom i kad smesa postane gusta dodajemo još malo brašna i mesimo rukom.

Treba da dobijemo glatko, meko i lepljivo testo. Stavljamo papir za pečenje u veliki pleh /najbolje pleh iz rerne/. Kidamo delove od testa. Rukama oblikujemo lopte i poređamo ih u razmaku jedna od druge.

Dobijamo 16-17 gurabija. Posipamo ih šećerom odozgo i pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180-190 stepeni dok ne budu gotove.

Kad gurabije budu gotove vadimo ih spatulom i ređamo na tanjir.

Jedemo ih uz sok.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: