Način pripreme
Tri jajeta na sobnoj temperaturi odvajamo na belanca i žumanca. U posudu stavljamo belanca. Mutimo žicom dok smesa ne pobeli i ne postane gusta. Dodajemo šećer i ponovo dobro umutimo.
U kiselo mleko stavljamo kesicu praška za pecivo i promešamo. Dodajemo i njega u posudu. Dodajemo ulje i sve dobro promešamo. Iscedimo 1/2 limuna i sok stavljamo u druge sastojke.
Izrendamo koru jednog limuna za ukus i miris i ponvo sve mešamo dok ne dobijemo homogenu smesu.
Na kraju stavljamo brašno postepeno i u delovima, mešamo spatulom. Kad postane teško da se meša spatulom i kad smesa postane gusta dodajemo još malo brašna i mesimo rukom.
Treba da dobijemo glatko, meko i lepljivo testo. Stavljamo papir za pečenje u veliki pleh /najbolje pleh iz rerne/. Kidamo delove od testa. Rukama oblikujemo lopte i poređamo ih u razmaku jedna od druge.
Dobijamo 16-17 gurabija. Posipamo ih šećerom odozgo i pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 180-190 stepeni dok ne budu gotove.
Kad gurabije budu gotove vadimo ih spatulom i ređamo na tanjir.
Jedemo ih uz sok.
Neka vam je slatko!