Način pripreme
Da biste napravili ovaj neodoljivi paj sa limunom i borovnicama, prvo napravite krem, zato što mora da bude u potpunosti ohlađen.
Maslac izvadite iz frižidera i ostavite na sobnoj temperaturi da omekša.
U kaseroli pomešajte sveže mleko, šećer i vanilu i stavite ih na ringlu da se zagreju i šećer da se u potpunosti ohladi.
Dok se to radi, izrendajte koru jednog dobro opranog limuna, samo žuti deo.
U drugoj posudi pomešajte 4 žumanca i kukuruzni skrob i dobro ih mešajte dok se ne dobije homogena smesa.
U žumanca u tankom mlazu dodajte jednu kutlaču već zagrejanog mleka neprestano mešajući.
Zatim dodajte smesu od jaja u mleko, takođe dodajte kore limuna i kuvajte krem dok ne uzavri i ne zgusti se neprestano mešajući.
Kada krem dobije željenu gustinu, skinite sa ringle i u njega dodajte 50 ml limončela. Dobro izmešajte, krem gusto pokrijte streč folijom da se ne bi formirala korica i ostavite da se u potpunosti ohladi.
Za to vreme pripremite testo od maslaca za osnovu paja.
Pomešajte meki maslac sa šećerom, vanilom i prstohvatom soli i izmešajte.
U ovu smesu dodajte 1 jaje, fino izrendanu koru 1 limuna i ponovo izmešajte.
Na kraju u delovima dodajte prethodno prosejano brašno sa praškom za pecivo. Po potrebi možete dodati i 1-2 kašike hladne vode.
U početku mešajte kašikom, a na kraju pomešajte meko testo od maslaca, uvijajući folijom i stavite u frižider na sat vremena.
Ohlađeno testo razvijte na nabrašnjenoj površini u tanku koru debljine otprilike 3-4 mm.
Pomoću oklagije ga prebacite u kalup za pečenje paja - 26 cm i dobro pritisnite, nakon čega ga izbockajte viljuškom.
Isecite višak testa i razvijte ponovo isečke. Naseckajte na tanke trake.
Osnovu od maslaca napunite kremo, izravnajte i oblikujte rešektu od trakica testa.
Na kraju rasporedite borovnice (ja sam koristila zamrznute) i stavite paj da se peče u zagrejanoj rerni na 180 stepeni na 25-30 minuta dok se blago ne zapeče.
Gotov paj sa limunom ostavite da se u potpunosti ohladi i zatim pospite šećerom u prahu.
Bon apetit!