Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pečena Riba»Pečena skuša sa aromatičnom marinadom od belog luka

Pečena skuša sa aromatičnom marinadom od belog luka

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211403k126
Pečena skuša sa aromatičnom marinadom od belog luka
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 4
29/01/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Uradite kako treba - ispecite skušu, ali sa najaromatičnijom marinadom"

Potrebni sastojci

  • skuša - 6 komada, krupna, hladna riba
  • morska so - krupnija
  • za marinadu
  • beli luk - 4 čena
  • kajenski biber - 1/2 kašičice
  • limeta - sok od 3 komada
  • maslinovo ulje - 1 šolja za kafu
  • belo vino - 1 šolja za kafu, suvo
  • beli biber
  • ruzmarin - 1 kašičica
  • slanina - za premazivanje roštilja
  • za aranžiranje ribe
  • limun - 1 komad
  • šargarepa - 1 komad
  • biber - 2 zrna
* merne jedinice

Način pripreme

Operemo i očistimo ribu od unutrašnjosti i šrkga, sačuvamo glave i rep. Ponovo operemo hladnom vodom i posolimo krupnijom soli.

Stavimo je pod naklonom da se ocedi od krvi, oko 30-40 minuta. Pravimo proreze pažljivo sa jedne strane po leđnoj kosti, pazimo da je ne prepolovimo.

Za to vreme pripremamo marinadu, pasiramo beli luk u avanu zajedno sa malo soli i isečenog svežeg ruzmarina, koji na moru raste u svakom dvorištu, limun takođe. Nakon toga u odgovarajuću posudu dodajemo alevu papriku i beli biber, sok od limuna, vino i maslinovo ulje.

Pažljivo isečemo ribu i stavljamo je sa fileima na dole, jedan na drugi da bi se lakše marinirali.

Ribu ostavljamo u frižideru najmanje 8 sati da obogati svoj ukus sa ovom božanstvenom marinadom. Najbolje da je pripremimo ujutru i da jeserviramo za večeru.

Nakon mariniranja sjedinimo dva dela, stavljamo koamde limuna u sredinu i grančicu ruzmarina. Ugrejani roštilj namažemo slaninom da se riba ne lepi za njega i pečemo sa obe strane dok ne bude gotovo.

Serviramo sa mnogo limuna, čašom hladnom piva i salatom od krompira.

Savet: Preporučuje se da konzumiramo sveže ili hladne ribe. Da biste izabrali kvalitetnu ribu treba da obratite pažnju na nekoliko osobina:

- Oči treba da budu bistre /crvene oči su znak da je stajala, stara riba/,

- Stomak treba da bude beo, a ne žut;

- Boja treba da bude zasićeno siva, a ne bleda;

- Ako kupujete zamrznutu ne treba da ima mnogo leda, zato što to znači da je često zamrzavana i da je stajala.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: