Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pečena riba»Pečena skuša sa aromatičnom marinadom od belog luka

Pečena skuša sa aromatičnom marinadom od belog luka

ažurirano:
Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5321553k
Pečena skuša sa aromatičnom marinadom od belog luka
Fotografije: Sevdalina Irikova
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
6
"Uradite kako treba - ispecite skušu, ali sa najaromatičnijom marinadom."

Potrebni sastojci

  • skuša - 6 komada, krupna, hladna riba
  • morska so - krupnija
  • za marinadu
  • beli luk - 4 čena
  • kajenski biber - 1/2 kašičice
  • limeta - sok od 3 komada
  • maslinovo ulje - 1 šolja za kafu
  • belo vino - 1 šolja za kafu, suvo
  • beli biber
  • ruzmarin - 1 kašičica
  • slanina - za premazivanje roštilja
  • za aranžiranje ribe
  • limun - 1 komad
  • šargarepa - 1 komad
  • biber - 2 zrna
* merne jedinice

Način pripreme

Operemo i očistimo ribu od unutrašnjosti i šrkga, sačuvamo glave i rep. Ponovo operemo hladnom vodom i posolimo krupnijom soli.

Stavimo je pod naklonom da se ocedi od krvi, oko 30-40 minuta. Pravimo proreze pažljivo sa jedne strane po leđnoj kosti, pazimo da je ne prepolovimo.

Za to vreme pripremamo marinadu, pasiramo beli luk u avanu zajedno sa malo soli i isečenog svežeg ruzmarina, koji na moru raste u svakom dvorištu, limun takođe. Nakon toga u odgovarajuću posudu dodajemo alevu papriku i beli biber, sok od limuna, vino i maslinovo ulje.

Pažljivo isečemo ribu i stavljamo je sa fileima na dole, jedan na drugi da bi se lakše marinirali.

Ribu ostavljamo u frižideru najmanje 8 sati da obogati svoj ukus sa ovom božanstvenom marinadom. Najbolje da je pripremimo ujutru i da jeserviramo za večeru.

Nakon mariniranja sjedinimo dva dela, stavljamo koamde limuna u sredinu i grančicu ruzmarina. Ugrejani roštilj namažemo slaninom da se riba ne lepi za njega i pečemo sa obe strane dok ne bude gotovo.

Serviramo sa mnogo limuna, čašom hladnom piva i salatom od krompira.

Savet: Preporučuje se da konzumiramo sveže ili hladne ribe. Da biste izabrali kvalitetnu ribu treba da obratite pažnju na nekoliko osobina:

- Oči treba da budu bistre /crvene oči su znak da je stajala, stara riba/,

- Stomak treba da bude beo, a ne žut;

- Boja treba da bude zasićeno siva, a ne bleda;

- Ako kupujete zamrznutu ne treba da ima mnogo leda, zato što to znači da je često zamrzavana i da je stajala.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: