Način pripreme
Operemo i očistimo ribu od unutrašnjosti i šrkga, sačuvamo glave i rep. Ponovo operemo hladnom vodom i posolimo krupnijom soli.
Stavimo je pod naklonom da se ocedi od krvi, oko 30-40 minuta. Pravimo proreze pažljivo sa jedne strane po leđnoj kosti, pazimo da je ne prepolovimo.
Za to vreme pripremamo marinadu, pasiramo beli luk u avanu zajedno sa malo soli i isečenog svežeg ruzmarina, koji na moru raste u svakom dvorištu, limun takođe. Nakon toga u odgovarajuću posudu dodajemo alevu papriku i beli biber, sok od limuna, vino i maslinovo ulje.
Pažljivo isečemo ribu i stavljamo je sa fileima na dole, jedan na drugi da bi se lakše marinirali.
Ribu ostavljamo u frižideru najmanje 8 sati da obogati svoj ukus sa ovom božanstvenom marinadom. Najbolje da je pripremimo ujutru i da jeserviramo za večeru.
Nakon mariniranja sjedinimo dva dela, stavljamo koamde limuna u sredinu i grančicu ruzmarina. Ugrejani roštilj namažemo slaninom da se riba ne lepi za njega i pečemo sa obe strane dok ne bude gotovo.
Serviramo sa mnogo limuna, čašom hladnom piva i salatom od krompira.
Savet: Preporučuje se da konzumiramo sveže ili hladne ribe. Da biste izabrali kvalitetnu ribu treba da obratite pažnju na nekoliko osobina:
- Oči treba da budu bistre /crvene oči su znak da je stajala, stara riba/,
- Stomak treba da bude beo, a ne žut;
- Boja treba da bude zasićeno siva, a ne bleda;
- Ako kupujete zamrznutu ne treba da ima mnogo leda, zato što to znači da je često zamrzavana i da je stajala.