Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pečena riba»File brancina na palenti od citrusa

File brancina na palenti od citrusa

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
21 min.
Ukupno
36 min.
Porcije
2
"Ovo nije samo riba na kačamaku, nego neverovatan gurmanski predlog, koji po svaku cenu morate da probate"

Potrebni sastojci

  • brancin - 4 komada, fileti sa kožom (oko 400 g)
  • ulje susama - oko 4 supene kašike
  • mirođija - 2 struka, svež ili 1 supena kašika suv
  • riblji bujon - 1/2 kockice (može i cela)
  • za palentu
  • kukuruzni griz - 130 g
  • voda - 1 l
  • limun - 1/2 komada
  • pomorandže - 1/2 komada
  • maslac - 60 g
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Iseckajte mirođiju sitno, ako je sveža. Pomešajte je sa uljem susama, izmrvljenom kockicom bujona i iscedite nekoliko kapljica soka od limuna. Ovom smesom lepo natrljajte filete ribe, pokrijte streč folijom i stavite u frižider na 30 minuta.

2. Kad prođe pola vremena, počnite sa palentom, da bi sve moglo da bude gotovo približno u isto vreme, pošto prilikom serviranja riba i palenta treba da budu topli.

3. Ugrejte vodu sa dva prstohvata soli i kad provri sipajte kukuruzni griz. Mešajte i kuvajte oko 20 minuta na tihoj-umerenoj vatri, mešajte često.

4. Za to vreme file brancina izvadite iz frižidera, nakon što se marinira uvijte u foliju. Stavite u umerenu rernu (180-190 stepeni) 11 minuta ili malo više, ako su deblji. Možete pripremiti na pari isto vremena.

5. Dok se riba priprema, dodajte u palentu oko 1 supenu kašiku kore od pomorandže (samo narandžasti deo) i 2 supene kašike izrendane kore od limuna (samo žuti deo). Iscedite i dodajte sok. Čim ih griz upije i čim se zgusne dovoljno, skinite sa vatre i stavite maslac, isečen na kockice. Promešajte da se rastopi i posolite po ukusu.

6. Rasporedite palentu na tanjir i odozgo stavite ribu - po jedan ili dva filea, kako želite. Možete dodati u svaku poricju dinstano ili pečeno povrće po izboru.

7. Jelo servirajte toplo.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni:

Top recepti