Način pripreme
1. Iseckajte mirođiju sitno, ako je sveža. Pomešajte je sa uljem susama, izmrvljenom kockicom bujona i iscedite nekoliko kapljica soka od limuna. Ovom smesom lepo natrljajte filete ribe, pokrijte streč folijom i stavite u frižider na 30 minuta.
2. Kad prođe pola vremena, počnite sa palentom, da bi sve moglo da bude gotovo približno u isto vreme, pošto prilikom serviranja riba i palenta treba da budu topli.
3. Ugrejte vodu sa dva prstohvata soli i kad provri sipajte kukuruzni griz. Mešajte i kuvajte oko 20 minuta na tihoj-umerenoj vatri, mešajte često.
4. Za to vreme file brancina izvadite iz frižidera, nakon što se marinira uvijte u foliju. Stavite u umerenu rernu (180-190 stepeni) 11 minuta ili malo više, ako su deblji. Možete pripremiti na pari isto vremena.
5. Dok se riba priprema, dodajte u palentu oko 1 supenu kašiku kore od pomorandže (samo narandžasti deo) i 2 supene kašike izrendane kore od limuna (samo žuti deo). Iscedite i dodajte sok. Čim ih griz upije i čim se zgusne dovoljno, skinite sa vatre i stavite maslac, isečen na kockice. Promešajte da se rastopi i posolite po ukusu.
6. Rasporedite palentu na tanjir i odozgo stavite ribu - po jedan ili dva filea, kako želite. Možete dodati u svaku poricju dinstano ili pečeno povrće po izboru.
7. Jelo servirajte toplo.
Prijatno!