Bonapeti.rs»Recepti»Salate»Zelena salata»Zelena salata u arapskom stilu

Zelena salata u arapskom stilu

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Zelena salata u arapskom stilu
Fotografije: Sevdalina Irikova
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
4
"Garantovano uživanje i svežina u svakom zalogaju u ovoj božanstvenoj salati"

Potrebni sastojci

  • zelena salata - 1 komad, po izboru
  • arapski hlepčići - 2 komada
  • krastavac - 1 komad
  • čeri paradajz - 4 - 5 komada
  • rotkvice - 1 vezica
  • mladi luk - 4 struka, od zelenog dela
  • nar - 1 komad
  • peršun - 1 vezica
  • manta - 1/3 vezice
  • estragon - 1/3 vezice
  • sumak
  • so
  • Za dresing
  • beli luk - 1 čen
  • melasa od nara
  • maslinovo ulje
  • sumak
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Operemo dobro sve sastojke. Osušimo listove salate. Iskidamo ih i stavljamo na dno posude za salatu.

Isečemo čeri paradajz na polovine ili na četvrtine, ako su krupnije.

Krastavac sečemo na tanke ivice, a rotkvice - na šajbne. Dodajemo povrće u salatu.

Nakidamo listove peršuna, mentu i estragon i stavljamo cele u posudu.

Nar isečemo na pola po sredini. Drškom noža izlupamo po kori, da izdvojima zrna. Dodajemo ih u salatu.

Za dresing istucamo u avanu oljušten beli luk sa malo soli. Dodajemo melasu od nara, sumak i maslinovo ulje, pri čemu je količina svakog sastojka po vašem ukusu. Dobro promešamo.

Savljamo hlepčiće u zagrejanu rernu na 170 stepeni, da se zapeku nekoliko minuta.

Dok su još topli posipamo ih sa malo sumaka i solji.

Prelivamo salatu dresingom i pažljivo promešamo rukama. Nalomimo zapečeni hleb odozgo.

Posipamo sa nekoliko kapi melase.

Savet: Ona je poznata još kao sirće od nara i sirup od nara. Melasa je gusta, kisela i aromatična.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Top recepti