Način pripreme
Što je grašak tamnije boje i sitniji, to znači da je mlađi. Nemojte ga odmrzavati napolju.
Krastavčići ne treba da su domaći, jer i kad je tegla kuvana 5 minuta, onda su oni meki, a treba da budu hrskavi.
Šunka da bude obavezno praška, dimljena, od buta - nikako kuvana, vakumirana, itd., jer od ukusa šunke najviše zavisi i ukus ruske salate.
Majonez treba, takođe, kao i šunka, da bude kvalitetan. Preporučljivo je da bude francuski. Ne treba da sadrži razna ceđena kisela mleka, jer će to pokvariti ukus salate. Najbolje je da se napravi domaći, od svežih žumanaca, a obavezno je da se doda i 1/2 kašike senfa.
U šerpu sa 2 litra vode sipajte 1.5 kašičicu soli i ostavite da proključa. Krompir ogulite i isecite na male kocke. Isipajte ih u proključalu vodu, da se skuvaju. Kuvanje bi trebalo da traje oko 20 minuta.
Ocedite kuvan krompir u cediljki i ostavite da se ohladi.
Ponovo sipajte oko litar vode sa malo soli i ostavite da proključa. Čim provri, u nju isipajte zamrznuti grašak (ne treba da se odmrzava! ).
Isecite i skuvanu šargarepu na kockice i isipajte je u veliku posudu, gde ćete celu salatu pomešati.
Šunku i jaja isecite na kockice. Jabuku krupno narendajte.
Sastojcima dodajte i dobro ohlađeni krompir. Na kraju dodajte i majonez i sve promešajte.
Čuvajte u staklenim teglama u frižideru. Rok trajanja salate zavisi od brojnosti i apetita porodice - što je veća porodica, to salata manje traje - može da ispari od trenutka kad je stavite u frižider pa do trenutka kad ga otvorite ponovo.
Sa čim se slaže?
- Sa kriškom hleba, ruska salata ovako odlično ide uz ruski čaj.
- Bez hleba se ruska salata, naravno, slaže uz votku.
- INače može da služi za predjelo, posebno ako je uvijena u listiće šunke.
Najbolje ide uz veselo društvo.