Bonapeti.rs»Recepti»Jela od povrća»Gratin»Gratin od spanaća

Gratin od spanaća

Asya ZaevskaAsya Zaevska
Kuvar
13133670
Gratin od spanaća
Fotografije: Asya Zaevska
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
6
"Ovo nije samo gratin od spanaća, ovo je vegetarijansko jelo najviše klase"

Potrebni sastojci

  • spanać - 200 g
  • ulje - 2 kašike
  • indijski orah - 50 g (pečeni)
  • sitan sir - 250 g
  • pavlaka za kuvanje - 100 ml
  • so
  • krompir - 4 komada (srednje veliki)
  • so - 1 prstohvat
  • topljeni sir - 50 g
  • maslac - 30 g
  • kačkavalj - 100 g
  • prezle - 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Stavljamo oljušten i na krupno isečen krompir da se skuva.

Za to vreme pripremamo nadev od spanaća. Za taj cilj operemo spanać i isečemo ga na sitno ili na lente, nakon toga ga zapržimo u ulju 4-5 minuta. Dodajemo indijski orah provučen kroz blender i promešamo. Nakon toga dodajemo i sitan sir (ponovo promešamo). Na kraju stavljamo i pavlaku + prstohvat soli. Promešamo i ostavljamo na ringli 5-6 minuta. Nadev nam je gotov.

Kada se krompir skuva ocedimo ga i izgnječimo presom. Dodajemo u njega topljeni sir i so. Promešamo.

U posudu za pečenje stavljamo papir za pečenje, a odozgo i prsten (u koji ćemo rasporediti krompir i nadev). Počinjemo sa pola smese od krompira - raspoređujemo je ravnomerno po dnu.

Odozgo sipamo smesu od spanaća, a na kraju preostalu polovinu krompira. Posipamo prezlama i pečemo na 250 stepeni oko 50 minuta. Nakon toga vadimo iz rerne i raspoređujemo maslac odozgo.

Ponovo vraćamo da se peče još 5 minuta.

Na kraju izvadimo i posipamo narendanim kačkavaljem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: