Način pripreme
Rastvorite kvasac zajedno sa šećerom i jednom kašičicom brašna u 100 ml mlake vode i ostavite smesu da nadođe.
Prosejte brašno, napravite u sredini udubljenje i stavite unutra jaja, odvojite jedno žumance za premazivanje na kraju.
Dodajte so, maslinovo ulje, sveže mleko, nadošao kvasac i vodu. Poččnite da mesite dok ne dobijete meko, lepo testo. Ostavite gotovo testo da nadođe oko 30 minuta.
Za to vreme pripremite nadev. Ugrejte ulje na vatri i dodajte sitno iseckan luk i mleveno meso, pomešano sa malo hladne vode.
Pospite biberom i čubrom i pržite dok se mleveno meso ne izmrvi. Na kraju stavite dve kašike paradajz pirea, promešajte i skinite sa vatre.
Pospite radnu površinu brašnom, stavite nadošlo testo i razvucite na koru debljine oko 1 cm. Isecite koru na pravougaonike prečnika 15 sa 10 cm.
Na svaki pravougaonik stavite po 1 supenu kašiku od smese sa mlevenim mesom i rasporedite po dužini. Uvijte testo u rolat, pritisnite ivice da ne izađe nadev i oblikujte kao duguljast hleb.
Na dno pleha stavite papir za pečenje i preko poređajte uvijene bagete.
Ostavite ih oko 20 minuta ponovo da nadođu, nakon toga odozgo na svakom bagetu napravite poprečne crte, ali pažljivo da ne izađe nadev.
Umutite žumance i u njega dodajte 1 kašičicu rastopljenog maslaca i 1 kašičicu vode. Dobijenom smesom, uz pomoć četke namažite odozgo svaki baget, nakon toga pospite susamom.
Stavite pleh sa bagetima u ugrejanu rernu i pecite na 180 stepeni oko 25-30 minuta.