Način pripreme
Rastvorite kvasac u mlakoj vodi. Dodajte brašno u delovima i zamesite glatko testo, ostavite ga da odstoji 20 minuta. Nakon toga uzmite testo i nastavite sa mešenjem oko 6 minuta, dok se ne dobije glatko i elastično testo. Prebacite ga u namazanu posudu, pokrijte ga i ostavite na toplom 45 minuta, da nadođe.
Gotovo testo ponovo premesite, ali ga prvo razvucite i počnite da pebacujete krajeve iznova i iznova, kao da pravite pismo. Pritiska se pažljivo dlanovima. Gotovo testo ponovo vratite u posudu na 40 minuta.
Nakon toga treba da ponovite mešenje još dva puta. Nakon poslednjeg puta, ostavite testo da odstoji oko 30 minuta, a nakon trećeg - 10-ak minuta.
Podelite testo na 6-10 loptica, u zavisnosti od toga koliko dugačke bagete želite. Loptice ostavite na 10 minuta da odstoje i nakon toga oblikujte bagete u duguljast oblik.
Poređajte ih u namazan pleh, napravite im poprečne proreze oštrim nožem i ostavite ih tako na 45 minuta. Stavite bagete da se peku, na početku u ugrejanoj rerni na 220 stepeni 15 minuta. Nakon toga smanjite na 100 stepeni i pecite još 30 minuta.
Pečene bagete ostavite 5 minuta u isključenoj rerni, nakon toga ih izvadite i ostavite da se ohlade.