Način pripreme
Potrebno je da nabavimo svežu ili ohlađenu skušu. Riba treba da bude dosta hladna, na sobnoj temperaturi, da radimo lagano, pošto je njeno meso mnogo nežno.
Uz pomoć oštrog noža isečemo stomak i očistimo unutrašnjosti. Pažljivo ostružemo braon žilice oko stomaka.
Natavljamo sa prorezom po dužini leđa, pažljivo odvajamo leđnu kost. Sačuvamo filet ceo. Pincetom odvajamo grudne kosti. Sačuvamo rep, odvajamo peraja i glavu.
Operemo dobro ribu hladnom vodom. Kod nas je tradicija da je ribari operu morskom vodom.
U odgovarajuću posudu, najbolje staklenu poređamo na dno morsku so. Poređamo skušu sa stomakom na gode, u njega stavljamo po list lovora, zrna pimenta, krišku limuna i struk ruzmarina. Začinimo ribu solju, posipamo i sa strane dok ne dobro ne uvijemo.
Posipamo isceđenim limunom i malo vode. Uvijamo streč folijom i stavljamo u frižider. Tamo ostavljamo da odstoji 15 sati. Kad izvadimo ribu iz salamure ostavljamo je na 1 sat u hladnoj vodi. Dobro operemo i osušimo.
Radimo pažljivo da se fileti ne bi pokidali, pošto su bez kostiju.
Uvijamo ribe u čvrst rolat u papirne kese, vezane kanapom. Zakačimo ih za rep na provetrivo mesto, odozdo stavljmo posudu da se ne prlja. Riba se suši 3 dana, obavezno na hladnom vremenu. Posle je stavljamo u frižidr kako je u kesi da se ne suši. Spremna je za konzumiranje. Nakon toga pripremamo paradajz sos.
Očistimo i isečemo paradajz na krupne kriške. Stavljamo ih u pleh, obložen papirom za pečenje. Isečemo luk na polumesec i poređamo oko paradajza. Paprike takođe sečemo na krupnije kocke, posipamo maslinovim uljem i paradajz pireom. Dodajemo iseckan beli luk, začinimo solju, biberom i listićima ruzmarina.
Bude lako zato što sve pečemo u ugrejanoj rerni na 160 stepeni oko 1 sat. Semenke korijandera zapečemo u suvom teflonskom tiganju. Sameljemo ih u blenderu.
U njemu sameljemo topao, zapečeni paradajz. Začinimo šećerom i solju, ako je potrebno zato što je riba dovoljno slana. Neverovatna kombinacija ukusa i mirisa.
Savet: Navedeni sastojci za dimljenu ribu su za 2 porcije, ja uvek pripremam više.