Način pripreme
Stavite vratove u kesu koja se zatvara i u koju možete da sipate marinadu ili u pleh. Pomešajte crveno vino, jednu supenu kašiku maslinovog ulja, dve supene kašike balsamiko sirćeta, beli luk, isečen na krupnije komade, jednu kašičicu meda, so i biber po ukusu i grančicu ruzmarina.
Sipajte marinadu u jagnjetinu i stavite u frižder na 4 sata. Kad bude gotovo izvadite jagnjeće meso iz marinade. Odvojite velike komade belog luka i grančicu ruzmarina iz marinade.
Ugrejte rernu na 170 stepeni. Stavite jagnjetinu u vatrostalnu činiju sa poklopcem. Dodajte deo marinade (oko 1 šolje). Poklopite i dinstajte na tihoj vatri oko 2 sata.
U međuvremenu ugrejte jednu supenu kašiku maslinovog ulja na umerenoj vatri. Dodajemo prethodno iseckan luk i sotiramo kratko (oko 5-6 minuta, dok ne omekša). Dodajemo ljutu alevu papriku, kumin, cimet. Dodajemo beli luk iz marinade i pržimo kratko. Dodajemo marinadu, smanjujemo vatru i kuvamo dok se sos skoro skroz ne redukuje.
Posebno u tiganju ugrejemo jednu supenu kašiku maslinovog ulja na umerenoj vatri. Dodajemo paprike, prethodno isečene na trakice i pržimo dok ne omekša (oko 15 minuta).
Dodajemo jednu kašičicu meda i dve supene kašike balsamiko sirćeta. Začinimo solju i biberom po ukusu. Pržimo dok se ne redukuje balsamiko sirće (oko 10 minuta).
Servirajte jagnjeće vratove sa sosom sa lukom i paprikama.