Način pripreme
Jaja se operu dobro i prebacuju se u šerpu sa peškirom postavljenim na dno. Prelivaju se hladnom vodom oko 2 prsta iznad njih. Dobro je da su jaja izvađena iz frižidera bar jedan sat pre kuvanja. Dodaju se so i sirće.
Uključuje se ringla na umerenu temperaturu. Nakon što voda provri otkriva se 10 minuta i isključuje se.
Boja se podeli na tubice po iscrtanoj liniji i potapa se u čašu sa vrućom vodom, ali se ne seku vrhovi. Nakon toga se rastrese svaka tubica sa bojom i okreće se u vodu vrhom na dole. Nakon toga se vade iz vode u seku se vrhovi.
Stavljaju se rukavice i preko njih se kapne po nekoliko kapi različitih boja.
Uzima se toplo jaje i okreće se da se oboji. Tako nastavljamo sa preostalim jajima. Ostavljaju se na kratko 2-3 minuta da se boja lagano prosuši i da počne da se lepi i uzima se srebrna folija dobijena uz boju.
Jaje se uvalja u foliju matiranom stranom prema jajetu i poleđinom kašike ili noktom se blago zagrebe. Tako ostaju srebrni otisci po jajetu.
Jedno parče folije se koristi više puta, dok se ne istroši. Tako nastavljamo i sa preostalim jajima. Ostavljamo ih da se osuše.