Šah keks

Toni AleksovToni Aleksov
Džedaj
3k
677
370
Šah keks
Fotografije: Mariana Petrova Ivanova
19/04/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema60 min.
Kuvanje10 min.
Ukupno70 min.
Porcije20
"Šah pešakom i mat konjem ili kako da pripremimo najukusniji šah keks"

Potrebni sastojci

  • brašno - 600 g
  • maslac - 350 g
  • šećer - 150 g
  • vanilin šećer - 10 g
  • jaja - 1 komad
  • kakao - 60 g
  • crna čokolada - 30 g
* merne jedinice

Način pripreme

Ostavite maslac na sobnoj temperaturi nekoliko sati da se opusti. U posudi zamesite testo od navedenih proizvoda.

Gotovo testo podelite na tri jednaka dela. U jedan deo stavite kakao u prahu i crnu čokoladu, koju ste sitno narendali. Ako vam se učini da je tijesto suviše tamno, možete dodati malo svežeg mleka.

Umotajte svaku kuglu testa u streč foliju i ostavite je u frižideru na kratko da se ohladi.

Izvadite dve kuglice - jednu belu i jednu braon. Treću ostavite u frižideru, trebaće vam na kraju. Svaku loptu isecite na tri jednaka dela. Ukupno imamo šest delova - tri bela i tri braon boje. Bazvucite svaku kuglicu u pravougaonik debljine 1 cm. Stavite ih jedan na drugi, naizmenično belo pa braon.

Dobićete jedan veliki pravougaonik od šest listova testa. Izrežite testo na tri trake. Pažljivo izvadite srednju traku i okrenite je (gornji braon deo će ostati ispod, a beli će se biti na vrhu).

Spljeskajte pravougaonik, tako da se narezani delovi mogu zalepiti. Pokrijte streč folijom i ostavite u frižideru.

Izvadite treću loptu koju ste ostavili u frižideru. I nju razvucite u pravougaonik, ali veliki. Ovim testom treba da obavijete testo koje ste ostavili u frižideru.

U sredinu velikog pravougaonika stavite testo iz frižidera.

Podignite i umotajte jednom polovinom testa, a zatim uradite isto sa drugom stranom.

Umotajte u foliju i vratite u frižider. Kada se testo stegne, izvadite ga i isecite keks.

Pecite u plehu koji ste obložili papirom za pečenje na 180 stepeni oko 10 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: