Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Musaka»Musaka sa spanaćem i bešamel sosom

Musaka sa spanaćem i bešamel sosom

Hrana za DushataHrana za Dushata
Glavni urednik
367532k
Musaka sa spanaćem i bešamel sosom
Fotografije: Hrana za Dushata
3 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Ako vam se nađe svež spanać pri ruci, obavezno pripremite ovu laganu i veoma ukusnu musaku sa spanaćem i bešamel sosom"

Potrebni sastojci

  • spanać - 500 g
  • pirinač - 1 šolja
  • luk - 1 glavica
  • bujon od povrća - 3 šolje
  • nana - 1 - 2 struka
  • maslinovo ulje - 2 supene kašike
  • biber
  • so
  • za bešamel sos
  • maslac - 2 supene kašike
  • brašno - 4 supene kašike
  • sveže mleko - 600 - 700 ml
  • muskatni orašćić - 1 komad
  • biber
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Glvicu luka sitno iseckajte.

Ugrejte kockicu maslaca i nekoliko kapljica maslinovog ulja u dubokoj posudi i dinstajte luk dok ne omekša. Dodajte pirinač i propržite dok zrna ne postanu providna. Začinite solju i biberom. Sipajte bujon i ostavite pirinač da vri na umernoj vatri. Sitno iseckajte svežu nanu i dodajte u posudu.

Za bešamel sos rastopite maslac u dubokoj posudi. Dodajte brašno i mešajte dok ne dobijete glatku kašu. Kad brašno dobije zlatnu boju, počnite da sipate sveže mleko lagano uz neprestano mešanje. Sipajte mleko u etapama, da biste bili sigurni da ćete dobiti gladak sos. Začinite solju, buberom i sveže izrendanim muskatnim orašćičem. Ostavite sos da vri na umerenoj vatri nekoliko minuta dok se ne zgusne i skinite sa vatre.

Dodajte listove spanaća u pirinač i sipajte šolju vode. Kad spanać smanji obim, dodajte kockicu maslaca i skinite posudu sa vatre.

Prebacite jelo u pleh za pečenje i pecite musaku sa spanaćem na 200 stepeni 25-30 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: