Način pripreme
Operite povrće. Isecite luk na sitno, a paradajz oljuštite i isecite na kocke.
Pomoću ljuštilice za povrće ili rendea narendajte jednu (ili i deo druge) tikvicu na veoma tanke trake, a druge dve tikvice isecite na kocke.
Izmerite posudu u kojoj ćete peći musaku, da vidite da li će vam tanko isečene trake biti dovoljne za poklopac. Posolite trake i ostavite ih sa strane.
Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na umerenoj temperaturi na ringli. Zapržite luk oko 2 minuta i dodajte mleveno meso. Pržite oko 10 minuta, dok ne promeni svoju boju, pri čemu pomoću špatule usitnjavate na sitne parčiće.
Dodajte kocke isečenih tikvica i paradajza. Začinite isečenim peršunom, biberom i solju. Sipajte bujon i ostavite jelo da se krčka, dok ne ostane samo na masnoći ili oko 15 minuta.
U međuvremenu spremite bešamel, tako što na umerenoj temperaturi ringle zagrejete maslac. Sipajte brašno i zapržite ga dok ne postane zlatasto. Počnite u tankom mlazu da sipate sveže mleko, dok mešate žičanom mutilicom neprestano, da se ne stvore grudvice.
Nakon oko 5 minuta, kad se sos zgusne, dodajte muskatni oraščić i sklonite sa ringle.
U odgovarajuću posudu za pečenje sipajte smesu sa tikvicama i mlevenim mesom. Sipajte i sos bešamel i dobro promešajte, da se pomešaju. Odozgo poređajte trake tikvice, blago ih preklapajući. Na kraju pospite narendanim kačkavaljem.
Zapecite musaku sa tikvicama u rerni zagrejanoj na 190 stepeni oko 20 minuta.
Recept za musaku od tikvica sa bešamel sosom je adaptiran sa buonafurcettaivana.blogspot.com