Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Musaka»Musaka sa patlidžanom i bešamel sosom

Musaka sa patlidžanom i bešamel sosom

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Musaka sa patlidžanom i bešamel sosom
Fotografije: marcheva14
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
105 min.
Porcije
8
"Ovo nije prosto musaka, ovo je način života - grčki način života"

Potrebni sastojci

  • patlidžan - 1 kg
  • mleveno meso - 500 g, 60% svinjsko i 40 % teleće
  • maslinovo ulje - 100 mll i kockica maslaca
  • ulje - 2 - 3 supene kašike
  • luk - 1 glavica, star
  • belo vino - 100 ml, suvo
  • paradajz - 600 g, oljušten, iz konzerve
  • cimet - 1 štapić
  • karanfilić - 2 komada
  • peršun - 1/2 veze
  • sir - 150 g, grijer ili kačkavalj po izboru
  • so
  • biber - sveže samleven
  • bešamel
  • sveže mleko - 500 ml, na sobnoj temepraturi
  • brašno - 40 g ili oko 3 supeen kašike
  • so
  • beli biber - sveže samleven
  • muskatni oraščić - 2 prstohvata
  • maslac - 30 g ili oko 1 i 1/2 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

1. Počinjemo sa bešamel sosom.

U dubljem tiganju ugrevamo maslinovo ulje i kockicu maslaca. Odjednom dodajemo brašno i promešamo. Dobijamo loptu. Lagano počinjemo da dodajemo sveže mleko i neprestano mešano dok se sos ne izjednači. U početku ima grudvica, ali uz neprestano mešanje postaje gladak. Dodajemo so i sveže mleko, mleveni beli biber/biber i prstohvat muskatnog oraščića. Ostavljamo sa strane.

2. Patlidžan oljuštimo i isečemo na kriške oko 1/2 cm debljine. Posolimo i ostavljamo da se ocedi crna voda oko 20-30 minuta. Osušimo ubrusom. Pržimo u maslinovom ulju i malo ulja dok ne omekša. To bude brzo, ne treba potpuno da ih ispržimo. Neka ostanu malo živi.

3. U duboku šerpu sipamo maslinovo ulje i malo ulja, oko 2 supene kašike i dinstamo iseckan luk i dodajemo mleveno meso. Promešamo drvenom spatulom/viljuškom dok se ne izmrvi, Dodajemo vino i ostavljamo nekoliko minuta da ispari i da ostane samo miris, dodajemo paradajz, cimet - štapić, karanfilić i so i sveže samleven biber. Kad provri smanjujemo vatru i ostavljamo da se krčka oko 40-45 minuta, treba da ostane samo na masti. Kad smesa bude gotova, izvadimo štapić cimeta i karanfilić. Dodajemo iseckani peršun.

4. Sir sameljemo u blenderu ili izrendamo.

5. U duboki pleh na dno stavimo nekoliko supenih kašika maslinovog ulja, posle ređamo prženi patlidžan, sipamo mlalo sira, oko 1/3 i prelivamo paradajz sosom sa mlevenim mesom. Ređamo musaku dok ne potrošimo patlidžan. Prelivamo obilno preostalim paradajz sosom sa mlevenim mesom, a odozgo prelivamo bešamel sosom i preostalim rendanim sirom.

Pečemo na 180 stepeni oko 30-40 minuta dok ne dobije lepu boju. Ostavljamo da se malo ohladi i nakon toga serviramo.

Sir grijer možete zameniti sa parmezanom ili drugom sličnim. Nisam imala grijer pa sam stavila jedan deo parmezana, malo čedar i dimljenu skamorcu. Dodala sam 1/2 kašičice grčkog začina za musaku.

Kad posolimo patlidžane, oni puste tamnu vodu, nakon toga ih dobro operemo i iscedimo. Tako izbegavamo so.

U svakoj grčkoj musaki se nalazi patlidžan, može i sa krompirom, u njoj se uvek nalazi cimet, muskatni oraščić i karanfilić. Ti začini ne treba da se propuste. Ko ima mogućnost kada ide u Grčku može kupiti gotov začin za musaku. Na grčkoj ne nešto kao Baharija ja musaka ili Bahariko ja musaka, ali će vas razumeti u prodavnici.

Ako nemate tu mogućnost, napravite sami od 1/4 kašičice cimeta, mlevenog pimeta, mlevnog karanfilića. Preporučujem i za pripremu musake sa krompirom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: