Način pripreme
Odvojite glave škampa i stavite u šerpu. Dodajte bujon od povrća i ostavite da vri kratko u njoj da dobijete bujon.
Iseckajte sitno glavicu luka. Ugrejte komad maslaca i malo ulja u dubokom tiganju i sotirajte luk dok ne omekša. Dodajte crni pirinač i promešajte. Posolite i pržite kratko pirinač. Dodajte belo vino i smanjite vatru.
Ostavite pirinač da upije vino i miris alkohola ispari.
Procedite bujon od glava škampa u bokal. Dodajte u porcijama u pirinač dok se potpuno ne skuva.
Za to vreme očistite škampe.
Krupnije iseckajte i dodajte 2-3 čena belog luka. Propržite škampe u maslacu na kratko dok ne dobiju zlatnu boju sa obe strane. Sipajte uzo (ili mastiku) u tiganj i kuvajte još minut-dva.
Stavite podlogu od crnog pirinča u duboku posudu. Pospite odozgo rendanim parmezanom i poređajte aromatične škampe.
Prelijte maslacem sa belim lukom i servirajte.