Bonapeti.rs»Recepti»Morski Plodovi»Škampi sa uzom i crnim pirinčem

Škampi sa uzom i crnim pirinčem

Hrana za DushataHrana za Dushata
Glavni urednik
367512k104
Škampi sa uzom i crnim pirinčem
Fotografije: Hrana za Dushata
1 / 3
09/05/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Pravi praznik za čula - raskošna salata sa morskim plodovima, pripremljena vama korak po korak"

Potrebni sastojci

  • škampi - 300 g
  • crni pirinač - 100 g
  • belo vino - 100 ml
  • mastika - 50 ml (uzo)
  • bujon od povrća - 500 ml
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 1 čen
  • maslac - 100 g
  • ulje - 3 - 4 supene kašike
  • parmezan - 30 g
  • biber
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Odvojite glave škampa i stavite u šerpu. Dodajte bujon od povrća i ostavite da vri kratko u njoj da dobijete bujon.

Iseckajte sitno glavicu luka. Ugrejte komad maslaca i malo ulja u dubokom tiganju i sotirajte luk dok ne omekša. Dodajte crni pirinač i promešajte. Posolite i pržite kratko pirinač. Dodajte belo vino i smanjite vatru.

Ostavite pirinač da upije vino i miris alkohola ispari.

Procedite bujon od glava škampa u bokal. Dodajte u porcijama u pirinač dok se potpuno ne skuva.

Za to vreme očistite škampe.

Krupnije iseckajte i dodajte 2-3 čena belog luka. Propržite škampe u maslacu na kratko dok ne dobiju zlatnu boju sa obe strane. Sipajte uzo (ili mastiku) u tiganj i kuvajte još minut-dva.

Stavite podlogu od crnog pirinča u duboku posudu. Pospite odozgo rendanim parmezanom i poređajte aromatične škampe.

Prelijte maslacem sa belim lukom i servirajte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: