Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Posne sarme od listova vinove loze sa crnim pirinčem u đuveču

Posne sarme od listova vinove loze sa crnim pirinčem u đuveču

ažurirano:
Rositsa BoyadzhievaRositsa Boyadzhieva
Početnik
7222
Posne sarme od listova vinove loze sa crnim pirinčem u đuveču
Fotografije: Rositsa Boyadzhieva
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
1 min.
Kuvanje
1 min.
Ukupno
2 min.
Porcije
6
"Posne sarme od listova vinove loze sa crnim pirinčem u đuveču - poslužite ih sa kiselim mlekom i uživajte u unikatnom ukusu"

Potrebni sastojci

  • crni pirinač - 250 g
  • listovi vinove loze - 1 tegla
  • beli luk - 2 čena
  • luk - 2 glavice
  • šargarepe - 2 komada
  • paradajz - 1 šolja, naseckan, sterilisan ili paradajz pire
  • ulje - 50 ml ili maslinovo ulje
  • peršun - 1/2 vezice
  • aleva paprika - 2 kašičice
  • crni biber - 1 kašičica
  • čubar - 2 šake
  • so - 2 kašičice ili po ukusu
  • kurkuma - 1 kašičica
  • korijander - 1/2 kašičice
  • kumin - 1/4 kašičice
* merne jedinice

Način pripreme

Sat vremena pre samog kuvanja namočite zdrav crni pirinač u pola litre tople vode. Nakon toga ga obilno isperite svežom vodom. Prednost je što se vreme kuvanja skraćuje i iz njega se odvajaju neželjene materije poput arsena.

U tiganj na srednjoj temperaturi stavite ulje /maslinovo ulje/, dodajte luk, nakon pet minuta šargarepu i beli luk. Kada se izdinstaju, dodajte pirinač sa solju u smesu. Ostavite je da vri na tihoj vatri dok pirinač ne upije tečnost.

Svaki list vinove loze stavite sa blistavim delom ka dole na dasku.

Začinite gotovu smesu sa pirinčem sa svim začinima i paradajz pireom. Dobro je izmešajte i stavite 1-2 kašičice nadeva na svaki list vinove loze. Uvijte male i stegnute sarmice, poređajte ih u đuveč, na čije dno ste prethodno stavili dva lista loze, pokrijte tanjirom, okrenutim naopako.

Zalijte toplom posoljenom vodom, koliko je potrebno da pokrijte listove sarme od vinove loze. Zalijte odozgo sa dve supene kašike ulja /maslinovog ulja/. Pecite na 200 stepeni 60 minuta.

Poslužite posne sarme od listova vinove loze sa crnim pirinčem u đuveču sa kiselim mlekom.

Takođe pogledajte kako se obrađuju listovi vinove loze za sarme i kako da čuvate listove vinove loze u teglama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: