Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi Deserti»Sutlijaš»Sutlijaš sa prelivom od trešanja

Sutlijaš sa prelivom od trešanja

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k202
Sutlijaš sa prelivom od trešanja
Fotografije: marcheva14
1 / 5
12/05/2019
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
40 min.
Porcije
4
"Zaboravite sve što znate - OVAKO se pravi sutlijaš"

Potrebni sastojci

  • pirinač arborio - 1 šolja
  • voda - 3 šolje
  • so - 1 prstohvat
  • sveže mleko - 4 šolje
  • šećer - 1/2 šolje, kristal
  • vanila - 1 puna kašičica, ekstrat
  • cimet - prstohvat
  • kore od limuna - nekoliko komada od BIO limuna /cele/
  • SOS OD TREŠANJA
  • trešnje - oko 25 komada, lepe, zdrave i tamne
  • šećer - 1/2 supene kašike ili po ukusu
  • sok od limuna - 1 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Pirinač stavljamo u šerpu sa prstohvatom soli i vode. Ostavljamo na umerenoj vatri da se krčka oko 15 minuta ili dok ne bude skoro gotov.

Dodajemo šećer, sveže mleko i komade kore od limuna. Ostavljamo na umerenoj vatri da se krčka dok ne upije tečnost ili oko 15-20 minuta. Perodično mešamo.

Skidamo sa vatre i dodajemo vanilu, a kore od limuna odvojimo.

Sipamo u čaše, prethodno namazane maslacem. To će pomoći da lakše izvadimo krem prilikom serviranja.

Trešnje pažljivo očistimo od koštica da se ne racepe mnogo.

Stavljamo u kaserolu, dodajemo šećer i sok od limuna. Ostavljamo na umerenoj temperaturi da se krčka.

Nakon što puste sokove, samo voće vadimo u posudu da se ne prekuva, treba da bude celo, a sirup ostavljamo na umerenoj ringli da se zgusne. Skidamo sa vatre i vraćamo trešnje ponovo. Pažljivo promešamo.

Prilikom serviranja okrećemo sutlijaš iz posuda na tacnu i prelivamo sokom od trešanja i voćem.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: