Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Drugi Deserti»Puding»Staromodni pirinčani puding sa prelivom od trešanja

Staromodni pirinčani puding sa prelivom od trešanja

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2193k219
Staromodni pirinčani puding sa prelivom od trešanja
Fotografije: marcheva14
1 / 3
03/02/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
140 min.
Ukupno
150 min.
Porcije
4
"Fantastičan puding iz zlatne kolekcije klasičnih deserata - nek vam je slatko"

Potrebni sastojci

  • pirinač - 100 g, puding kratkog zrna
  • sveže mleko - 600 ml + 2 - 3 kašike, ako je neophodno
  • pavlaka - 500 ml, visoki procenat
  • šećer - 50 g, svetlo braon
  • so - prstohvat
  • kora limuna - 2 ivice
  • muskatni oraščić - 1/4 kašičice, sveže narendan
  • maslac - 3 kašike
  • Preliv od trešanja
  • trešnje - 350 g, bez koštica
  • šećer - 50 g, svetlo braon
  • sok od pomorandže - 3 kašike, sveže ceđen (sok od brusnice ili mandarina)
  • liker - 1 kašika (rum)
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 150 stepeni; Posuda za pečenje zapremine za 1, 5 litar tečnosti.

Pirinačani puding:

Namaže se posuda za pečenje maslacem. Isplakne se pirinač hladnom vodom, dobro se ocedi. U posudi se pomeša pirinač sa 600 ml mleka, pavlakom, smeđim šećerom, solju i korom od limuna. Meša se i sipa se u posudu za pečenje. Posipa se polovinom muskatnog oraščića i dodaje se kašika i po maslaca, raspoređuje se u parčićima svida preko smese. Peče se na 150 stepeni na donjoj rešetki 50 minuta.

Izvadi se iz rerne i mešanjem se dodaje i preostali maslac. Vraća se nazad u rernu i peče se još 50-60 minuta. Izvadi se ponovo iz rerne, promeša se i ako je neophodno dodaju se 2 do 3 kašike mleka, ako pirinač izgleda previše suv. Posipa se preostalim oraščićem, meša se u peče još 30-40 minuta. Pirinač treba da upije svu tečnost i da postane mek i kremast, sa blago zlatastom koricom. Izvadi se i ohladi se oko 20 minuta.

Preliv od trešanja:

U posudu se sipaju trešnje zajedno sa sokom i šećerom. Zagreva se na umerenoj vatri uz mešanje da se istopi šećer. Ostavlja se na vatri oko 7-10 minuta da se blago krčka. Sklanja se sa vatre i dodaje se liker. Servira se blago ohlađen.

Beleška: Nisam korisitila pirinač arborio već običan okrugli pirinač. Trešnje su zamrznute i potom odmrznute. Za sok sam koristila mandarine, imaju zasićeniju aromu. Kao dodatak sam stavila liker Grand Marnier, ali to je dodatak i može da se izbaci ili zameni drugom vrstom alkohola, na primer rumom.

PS: Izuzetno ukusan desert, fantastičan je.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: