Način pripreme
1. U blender stavite šećer i zrna kardamona, uključite na maksinalnu brzinu, da se sve samelje i da dobijete prah. Stavite u blender sa šećerom i indijski orah, neka se sve melje nekoliko sekundi na srednjoj brzini. Indijski orah treba da se isitni na komadiće.
2- Umutite maslac sa aromatičnim šećerom u prahu sa indijskim orahom i kada dobijete penasti krem, dodajte jedno po jedno jaje, dok sve vreme mutite.
3. Sipajte kiselo mleko, zatim dodajte brašno prosejano sa praškom za pecivo. Mutite dok smesa ne postane homogena.
4. Zagrejte rernu do 170 stepeni, bez ventilatora. Pripremite tavu sa pokretnim dnom - prečnika 22 cm, pa je nauljajte i posipajte brašnom zidove i dno. Možete koristiti i pek papir.
5. Sipajte smesu za kolač u tavu, poravnajte i stavite u zagrejanu rernu. Pecite 55 minuta i proverite čačkalicom da li je gotov.
6. Dobijeni kolač izvadite iz tave, pa preko nego što otkačite dno od zidova, prođite nožem po zidovima. Važno je da pre toga sačekate 3-4 minuta da se ohladi. Zatim ga ostavite da se skroz ohladi.
7. U malu posudu na ringli na umerenoj vatri zagrejte vodu, šećer, sveže ceđeni sok od limete i rendane kore citrusa. Kuvajte sirup 5 minuta, a zatim sipajte sirup preko kolača Šri Lanka.
8. Sačekajte da se sirup dobro upije, da se kolač ohladi i poslužite. Neverovatan kolač sa sirupom će zadovoljiti sva vaša čula.
Uživajte!