Način pripreme
Tradicionalni koledni keksići sa maslcem Polvorones se nalaze na svakoj španskoj trpezi za vreme božićnih i novogodišnjih praznika.
Ime potiče od Polvo što znači prah i to pokazuje njihovu izuzetno finu i bukvalno praškastu konzistenciju, koja se prilikom konzumiranja topi u ustima i pretvara u fine čestice koje daju zadovoljstvo nepcetu.
Serviraju se nakon završetka prazničnog ručka ili večere, zajedno sa Kavom (špansko penušavo vino), sajderom ili slatkim likerom.
Pripremamo lako u nekoliko prostih koraka:
1. Prosevamo brašno u široku pleh i ravnomerno rasporedimo po dnu. Pečemo u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni bez ventilatora 9-10 minuta. Treba da pazimo da ne bi potamnelo i da se ne prepeče previše, pošto je svaka rerna različita.
2. Kad brašno dobije braonkastu boju, ostavljamo potpuno da se ohladi. Ako ostavite na jednu noć još bolje.
3. Šećer i koru od limuna (samo žuti deo) sameljemo zajedno u blenderu da dobijemo fin šećer od limuna.
4. U posudi pomešamo brašno, mekanu mast, šećer i cimet i karanfilić. Postepeno zamesimo testo. Meko je, ali to ne treba da vas plaši.
5. Napravite lopstu od testa i razvucite između dva lista papira za pečenje. Treba da bude debljine oko 1.5 cm.
6. Isecite okrugle kolače, uzmite ih spatulom i prebacite u pleh. Isečke od testa sakupite i koristite ponovo da namažte celo testo.
7. Pecite u ugrejanoj rerni na 200 stepeni 14-15 minuta.
8. Nakon što izvadite Polvorone, nemojte ih pipati zato što će se lako raspasti. Ostavite ih 15-20 minuta minimum. Nakon što se keksići malo ohlade možete ih posuti šećerom u prahu i servirati.
9. Treba da ih čuvate u dobro zatvorenoj posudi.
Neka vam je slatko i srećni praznici!