Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Keksići»Božićni keksići sa lešnicima

Božićni keksići sa lešnicima

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Božićni keksići sa lešnicima
Fotografije: marcheva14
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
30
"Čim dom zamiriše na ukusne keksiće, znači da se bliži Božić"

Potrebni sastojci

  • maslac - 225 g na sobnoj temperaturi
  • šećer - 80 g kristal šećera
  • liker - 1 kašika likera Cointreau ili drugog po želji
  • brašno - 275 g belog
  • so - prstohvat
  • crna čokolada - 75 g nasečene na male parčiće
  • lešnici - 50 g mlevenih
  • čokolada - oko 100 g za potapanje keksa + 1 kašika maslaca
  • šećer u prahu
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna na 170 stepeni;

Pljosnate tave prekrivrene papirom za pečenje;

Radi se mikserom.

U posudu od miksera umutiti maslac 1-2 minuta. Dodati šećer i mutiti dok smesa ne pobeli, oko 3-4 minuta. Dodati liker, so i brašno. Na niskoj brzini miksera umutiti dobro. Dodati i mlevene lešnike, čokoladu (prethodno nasečenu na komadiće), pa špatulom mešati dok smesa ne postane homogena.

Testo uviti u foliju i ostaviti u frižideru, 12 sati ili da prenoći. Kada je dobro ohlađeno, nabrašnjenim rukama otkinuti loptu i dlanovima brzo oblikovati fitilj, pa mu malo istanjiti krajeve, od njega oblikovati potkovicu, pa keksiće ređati sa razmakom jedan između drugog, u tavi, prethodno prekrivenom papirom za pečenje.

Ostaviti keksiće na hladnom u frižideru, dok se ne zagreje rerna.

Peći na 170 stepeni, oko 15-17 minuta.

Ostaviti da se u potpunosti ohlade. Ohlađene keksiće posuti sa malo šećera u prahu.

Čokoladu rastopiti na pari sa malo maslaca. Ohladiti je do sobne temperature. Krajeve svakog keksića potopiti u čokoladu. Ređati ih na papir, da bi se čokolada stegla.

Držati ih na sobnoj temperaturi u metalnoj kutiji.

Napomena: Može se koristiti i druga vrsta likera.

P.S.: Dodala sam dodatno dve slike svih keksića koje sam pripremila za Božić, samo kao informaciju za sve predivne kuvare na ovom sajtu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: