Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač od jabuke»Kolač sa karamelizovanim jabukama i kiselom pavlakom

Kolač sa karamelizovanim jabukama i kiselom pavlakom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Kolač sa karamelizovanim jabukama i kiselom pavlakom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 12
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
18 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
48 min.
Porcije
10
"Šolja aromatične kafe traži parče kolača sa karamelizovanim jabukama i kiselom pavlakom"

Potrebni sastojci

  • brašno - 230 g
  • jaja - 3 komada, XL
  • maslac - 130 g, meki
  • kisela pavlaka - 100 g
  • šećer - 150 g + 100 g za karamel
  • rum - 30 g
  • jabuke - 2 komada Pink lejdi ili druga slatko - kisela sorta
  • so - 1 prstohvat
  • prašak za pecivo - 15 g
* merne jedinice

Način pripreme

1. Oljuštite jabuke, isecite ih na četvrtine i odstranite sredinu sa semenkama. Svaku četvrtinu isecite na tanke kriške ne dolazeći do kraja, da se ne raspadnu. Poređajte u posudu za pečenje prečnika 28 cm prethodno namazanu i nabrašnjenu ili pokrivenu papirom za pečenje.

2. Umutite meki maslac i šećer u vazdušast krem. Dodajte jedno po jedno jaja uz neprestano mućenje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i rum.

3. Prosejte brašno sa praškom za pecivo i solju i dodajte ga u porcijama u smesu, mešajući špatulom i praveći kružne pokrete u jednom pravcu.

4. Uključite rernu da se zagreje do 180 stepeni.

Na ringlu stavite posudu sa debelim dnom i karamelizujte 100 g šećera sa nekoliko kapi vode. Sipajte karamel preko jabuka, poređanih u posudu za pečenje. Oko njih ili preko njih sipajte smesu za kolač.

5. Pecite kolač od jabuka 25-30 minuta ili dok čačkalica ne bude suva.

Servirate kolač od jabuka blago ili potpuno ohlađen sa kuglom sladoleda ili kiselom pavlakom.

Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: