Način pripreme
1. Oljuštite jabuke, isecite ih na četvrtine i odstranite sredinu sa semenkama. Svaku četvrtinu isecite na tanke kriške ne dolazeći do kraja, da se ne raspadnu. Poređajte u posudu za pečenje prečnika 28 cm prethodno namazanu i nabrašnjenu ili pokrivenu papirom za pečenje.
2. Umutite meki maslac i šećer u vazdušast krem. Dodajte jedno po jedno jaja uz neprestano mućenje, a zatim dodajte kiselu pavlaku i rum.
3. Prosejte brašno sa praškom za pecivo i solju i dodajte ga u porcijama u smesu, mešajući špatulom i praveći kružne pokrete u jednom pravcu.
4. Uključite rernu da se zagreje do 180 stepeni.
Na ringlu stavite posudu sa debelim dnom i karamelizujte 100 g šećera sa nekoliko kapi vode. Sipajte karamel preko jabuka, poređanih u posudu za pečenje. Oko njih ili preko njih sipajte smesu za kolač.
5. Pecite kolač od jabuka 25-30 minuta ili dok čačkalica ne bude suva.
Servirate kolač od jabuka blago ili potpuno ohlađen sa kuglom sladoleda ili kiselom pavlakom.
Nek vam je slatko!