Bonapeti.rs»Recepti»Predjela»Apetisani»Ukusno grčko predjelo

Ukusno grčko predjelo

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Ukusno grčko predjelo
Fotografije: Yordanka Kovacheva
3 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
10
"Apetit dolazi sa jelom, a ukusno grčko predjelo nema potrebe za reklamom, zar ne"

Potrebni sastojci

  • paradajz - 3 komada srednji/veliki
  • patlidžan - 3 komada, veliki
  • šargarepa - 1 komad
  • beli luk - 4 čena
  • maslinovo ulje - 5 - 6 kašika
  • peršun - 3 - 4 kašike, iseckan
  • origano - 2 kašike
  • menta - 2 kašike, sveža ili 1 kašika, sušena
  • biber - 1 kašičica, ili po ukusu
  • bosiljak - 1 prstohvat
  • sok od limuna - 4 - 5 kašika
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

1. Prepolovite paradajz, a patlidžan isecite na četvrtine, ne ljušteći ga. Namažite sa malo maslinovog ulja i posolite, nakon toga ga poređajte kožom na gore u posudu za pečenje namazanu ili pokrivenu aluminijumskom folijom. Ispecite na 180-190 stepeni dok potpuno ne omekša i ne bude gotovo.

2. Narendajte šargarepe i izdinstajte ih u preostalom maslinovom ulju sa prstohvatom soli. Čim omekšaju sklonite sa vatre i ostavite da se ohlade.

3. U dubokoj posudi izgnječite patlidžan koji ste prethodno oljuštili. Dodajte paradajz, takođe oljušten i isečen na parčiće. Stavite i šargarepu zajedno sa masnoćom.

4. Začinite predjelo sokom od limuna, još soli po ukusu i svim naznačenim začinima. Dodatno začinite sa istucanim čenovima belog luka i promešajte.

5. Servirajte grčko predjelo sa prepečenim kriškama i feta sirom.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: