Način pripreme
Operite creva sa mnogo vode spolja i iznutra, tako što ćete ih prevrnuti. Properite i stavite u posudu sa jednakom količinom vode i belog sirćeta (jabukovog), stavite u frižider na dva sata da pobele. Za to vreme operite i dobro očistite belu džigericu, crnu džigericu, srce i brizle.
Isecite na veće komade (na zalogaje) i stavite u đevđir, properite i ostavite da se ocede. Nakon toga ih premestite u posudu, pospite solju (više soli), biberom i belim lukom, mešajte tako što ćete masirati i ostavite u frižider, dok ne prođe vreme i dok creva ne budu gotova.
Uzmite drveni ili metalni ražljić i počnite da ređate jedno po jedno parče, ređajte crnu džigericu, belu džigericu, srce, brizle. Kad sve potrošite, ponovo posolite i pospite biberom, ostavite ražanj da se ocedi nekoliko minuta.
Uvijte creva oko sastojaka (kao vreteno) zbijeno i stegnato (ja sama nisam uspela baš dobro), dok ne dobijete stabilan sloj uvijenih creva. Preporučujem ako je moguće da crevo bude jedno, biće vam lakše. Da bih učvrstila creva koristila sam jagnjeću maramicu, uvila sam je i stegla preko sastojaka.
Ceo ražanj se uvije aliminijumskom folijom i stegne, stavlja se u pleh sa malo vode. Peče se u prethodno ugrejanoj rerni na 200 stepeni - oko sat i po je dovoljno.
Grci su izmislili neobično tradicionalno predjelo, priprema se najviše za Uskrs i Đurđevdan, ukusno je i kad je toplo i kad je hladno.