Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Baskijska torta (Gateau Basque)

Baskijska torta (Gateau Basque)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88117k
Baskijska torta (Gateau Basque)
Fotografije: Yordanka Kovacheva
11 / 13
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
55 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
10
"Sa hrskavom koricom i unutršnjošću od sočnog krema - temperamentna baska torta za one koji žele da probaju samo najbolje"

Potrebni sastojci

  • testo
  • brašno - 330 g
  • jaja - 1 komad
  • bademi - 50 g, mleveni
  • šećer u prahu - 150 g
  • maslac - 180 g
  • krem
  • sveže mleko - 760 ml
  • jaja - 3 komada
  • šećer - 150 g
  • skrob - 50 g, prirodan
  • cimet - 1 štrapić
  • limun - 1/2 komre
  • pomorandže - 1/2 kore
  • za premazivanje
  • jaja - 1 komad
* merne jedinice

Način pripreme

Pripremamo krem koji će služiti za nadev torte. Za njega ugrejte mleko sa šećerom, cimetom i korama citrusa (samo žuti i narandžasti deo) 10 minuta na tihoj/umerenoj vatri. Mleko ne treba provri

Skinite sa vatre, pkrijte poklopcem i ostavite 10 minuta, nakon toga procedite i vratite na vatru.

Umutite jaja sa skrobom i sipajte u mleko u tankom mlazu. Kuvajte krem 6 minuta uz neprestano mešanje, posle ga sipajte u posudu i pokrijte providnom folijom tako da se lepi do krema da se ne stvori korica.

Zamesite testo za tortu tako što prosejete brašno sa šećerom u prahu u posudu. U njih razbijte jaje, sipajte mlevene bademe i isecite maslac na male komade - treba da bude mnogo hladan (možete prethodno ostaviti 20-30 minuta u zamrzivaču).

Utrljajte prstoma praveći mrvice, a posle toga sakupite u loptu od testa da ima strukturu koja se mrvi.

Podelite na dva dela, jedan malo veći od drugog i razvucite između dva sloja papira za pečenje na okrugao oblik prečnika 30 cm. Da bi vam bilo lakše stavite koru zajedn osa donjim slojem papira direktno u pleh u kojem ćete peći - prečnika 20-22 cm i ivice ne niže od 5 cm. Pritisnite testo po ivicama i zalepite uz njih da se stvori nešto kao kada. I nju sipajte krem i poravnajte.

Razvucite i drugi deo testa na isti način na manju koru - oko 22 cm i stavite na krem. Isecite ivice koje se vide i savijte tako da se lepo ispeku tamo gde se sastavljaju dve kore.

Od isečaka po želji možete oblikovati simbol baskije koji ćete videti na slikama. Napravite dva firilja u obliku slova S i ukrstite.

Ugrejte rernu an 180 stepeni. Namažite Baskijsku tortu umućenim jajetom i pecite 35-40 minuta ili dok ne dobiju zlatnu boju.

Nakon što izvadite tortu od badema iz rerne ostavite da se ohladi i pažljivo izvadite iz kalupa (dobro je da koristite kalup sa ivicama koje se skidaju).

Sačekajte još 2 sata pre nego što je isečete.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: