Torta Karpatka

Teodora KrumovaTeodora Krumova
Šegrt
495128
Torta Karpatka
Fotografije: Teodora Krumova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
16
"Ko zna detalje odakle potiče torta Karpatka, neka piše u komentaru."

Potrebni sastojci

  • Za kore
  • sveže mleko - 125 ml
  • voda - 125 ml
  • ulje - 100 ml
  • so - 1/2 supene kašike
  • brašno - 150 g
  • jaja - 4 komada
  • Za krem
  • sveže mleko - 600 ml
  • šećer - 150 g
  • skrob - 60 g, vanila
  • jaja - 2 komada
  • maslac - 100 g
  • Čokoladna glazura
  • tamna čokolada - 200 g
  • maslac - 50 g
* merne jedinice

Način pripreme

Sveže mleko, vodu, ulje i so stavite da uzavru. Uz neprestano mešanje dodajte brašno dok smesa ne počne da se odvaja od posude.

Ostavite da se ohladi i dodajte 4 jaja jedno po jedno mešajući pareno testo.

Smesu rasporedite na 2 sddela i pecite 2 kore u kalupu od 22 cm. Pecite na 200 stepeni, pri čemu je jako važno da se ne otvara rerna za vreme pečenja i da se kora hladi u rerni uz blago odškrinuta vrata.

Krem napravite od svežeg mleka, šećera, jaja i skrob vanile. Zagrejte mleko sa šećerom. Dodajte skrob i jaja i na tihoj vatri neprestano mešajte.

Kada krem postane gust, ostavite ga da se ohladi i u njega dodajte maslac i mikserom mutite.

Krem za tortu se stavlja između dve gotove ispečene kore, a odozgo na tortu Karpatka - lagana čokoladna glazura.

Takođe, pogledajte kako da napravite čokoladne figurice za tortu ili probajte omiljenu Medovik tortu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: