Baskijska torta sa kremom od vanile

Baskijska torta sa kremom od vanile

Baskijska torta sa kremom od vanile
Fotografije: marcheva14
1 / 7
10/11/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema20 min.
Kuvanje40 min.
Ukupno60 min.
Porcije6
"Upoznajte istoriju i ukus baskijske torte sa kremom od vanile - ostaćete oduševljeni i jednim i drugim"

Potrebni sastojci

  • brašno - 215 g, belo
  • prašak za pecivo - 3 g
  • bademovo brašno - 95 g
  • šećer - 120 g, kristal
  • maslac - 175 g, sobna temperatura
  • žumance - 1 komad
  • jaja - 1 komad, celo
  • pasta od vanile - 1 kašičica
  • KREM
  • sveže mleko - 500 ml
  • žumanca - 6 komada
  • šećer - 90 g
  • brašno - 20 g, belo
  • kukuruzni skrob - 20 g
  • pasta od vanile - 1 kašičica
  • belance - za premazivanje testa od maslaca
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 175 - 180 stepeni.

Kalup za torte sa skroz nepokretnim dnom sa prečnikom od otprilike 22 cm, veoma dobro nauljen i obložen papirom za pečenje.

Za ovu Baskijsku tortu sa kremom od vanile (Gateau Basque con Crema de Vainilla) radi se kako mikserom, tako i rukom.

1.Krem

U posudu se stavljaju žumanca, šećer i mešaju se metalnomžicom za mućenje. Dodaje se brašno, kukuruzni skrob i otprilike 100 g svežeg mleka, ponovo se muti. Ostalo mleko se zagreje i lagano se dodaje u smesu od žumanaca, uz mućenje. Vraća se ponovo u šerpu i kuva se gust krem. Sipa se u hladnu posudu, dodaje se pasta od vanile, meša se, prekriva se folijom i u potpunosti se hladi. Nakon toga se stavlja u veliki špric. Ovo se radi kako bi bilo lakše, jednostavno kroz sasečeni kraj fišeka, bez dodatnog dela se stavlja kem na testo.

2. Testo od maslaca

U posudu miksera se sipa brašno, prašak za pecivo, bademovo brašno, meša se i dodaje maslac u kockicama i pasta od vanile. Zavrti se na niskom ubrzanju, dok se ne objedine proizvodi i dok se ne dobiju krupne mrve. Dodaje se jaje, žumance i muti se na srednjoj brzini, kako bi se oblikovala lopta mekog testa. Vadi se iz posude miksera, još malo se oblikuje rukama na malo brašna i deli se na dva dela, tako što je jedan deo 1/3 od celokupnog testa. Oba testa se uvijaju u foliju i ostavljaju se na 30 minuta u frižideru.

Ohlađeno testo, veće se razvija između dva papira sa prečnikom na dnu kalupa, tako što je malo veće za otprilike prst i po. Kako bi bilo lakše, isekla sam testo upravo veličine kalupa, uklonila sam ostatke. Oni će se ponovo razvijati između dva papira, ali u pravougaonik će se iseći trake otprilike 2 cm širine. Ove trake se stavljaju oko testa u kalup, ovo će biti bord kolača. Lagano i pažljivo osnova se hvata prstima. Sipa se ohlađeni krem pomoću velikog fišeka.

Ostavlja se u frižideru dok se razvija drugo testo, takođe veličine kalupa. Stavlja se pomoću papira na krem. Uhvate se oba testa s dva prsta i oblikuje se bord.

Od ostataka testa većim okruglim dodatkom za špric se seku mali krugovi, 4 komada. U osnovi testo se steže i izdužuje, a sa druge strane oblikuje se kao široki list, snažno zavijen u jednu svoju stranu, liči na veliki zarez. Sva četiri kalupa se stavljaju u sredinu torte, tako što se veoma lagano stežu njihovi izduženi repovi.

Faktički Baskijska torta je interesantna i poznata po tome što se uvek odozgo nalazi neka figura i uglavnom je to figura stilizovanog krsta života.

Nezavisno od ove figure sa strane se ređaju oljušteni bademi, koji ukoliko ne postoji figura stilizovanog krsta, mogu da budu u obliku cveta, takođe pomoću viljuške se prave ukrštene trake.

Bademova torta se četkicom premazuje jednim umućenim belancem. Ostavlja se ponovo u frižideru, dok se ne zagreje rerna.

Peče se na 175-180 stepeni otprilike 35-40 minuta.

Vadi se, hladi se otprilike 15 minuta u kalupu i vadi se na rešetku.

Rejting

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Oceni: