Način pripreme
1. Potopite suvo voće u rum. Rastvorite kvasac u 100 ml mleka - mlakog. Dodajte kašiku šećera i 80 g brašna i lepo promešajte. Pokrijte krpom i ostavite 20 minuta dok testo ne nadođe.
2. U nadošlo testo sipajte preostalo mleko, takođe ugrejano do telesne temperature. Sipajte kristal šećer, razbijte jaje i umutite sve mikserom sa nastavcima za testo. Mutite oko 4-5 minuta dok ne vidite kako su se stvorite veze glutena.
3. Nemojte prestajati da mutite i počnite da dodajete po malo maslaca dok se potpuno ne integriše.
4. Iseckajte suvo voće i urme na komade i zajedno sa rumomo i korom od limuna, fino izrendanom, dodajte u meko testo i promešajte. Pokrijte testo krpom i ostavite 1 sat da nadođe.
5. Namažite površinu visokog kalupa za kuglof sa rupom u sredini - 2 l zapremine. Pospite dno bademima, možete zalepiti po ivica.a
6. Sipajte smesu u kalup i ostavite da nadođe drugi put bar jedan sat na toplom.
7. Stavite slatki hleb u ugrejanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 40 minuta ili dok ne dobiju tamnozlatnu boju.
8. Nakon što izvadite iz rerne, izvadite iz kalupa da se ne greje unutra i ostavite an rešetku da se ohladi.
9. Pospite kolač šećerom u prahu, isecite na komade i servirajte.
Neka vam je slatko i srećan praznik!